E110: Galben FCF (Galben Oranj S)

E110: Galben FCF (Galben Oranj S)

E110, cunoscut și ca Galben FCF sau Galben Oranj S, este un colorant artificial utilizat pe scară largă în industria alimentară. Acesta conferă alimentelor o nuanță vibrantă de galben sau portocaliu, fiind adesea folosit în băuturi răcoritoare, bomboane, produse de patiserie și snack-uri. Datorită solubilității sale în apă, este ușor de utilizat în diverse produse alimentare.

E110: Galben FCF (Galben Oranj S) - în ciuda popularității sale datorită capacității de a conferi o culoare atractivă produselor, Galbenul FCF a fost subiectul unor controverse. A fost asociat cu potențiale riscuri de sănătate, cum ar fi reacții alergice și hiperactivitate la copii. De aceea, utilizarea acestui colorant este strict reglementată în multe țări, inclusiv în Uniunea Europeană, unde produsele care îl conțin trebuie să aibă etichete specifice pentru a informa consumatorii.

Descriere generală E110: Galben FCF (Galben Oranj S)

Nume: Galben FCF, cunoscut și ca Galben Oranj S Categorie: Colorant Culoare: Galben

Originea și Utilizarea e110

Galbenul FCF este un colorant artificial, utilizat pe scară largă în industria alimentară pentru a conferi o nuanță de galben sau portocaliu produselor. Este frecvent întâlnit în băuturi răcoritoare, bomboane, produse de patiserie, snack-uri și uneori în produse farmaceutice.

Ne puteți urmări și pe Google News

E110: Galben FCF

Proprietăți și Aplicații E110: Galben FCF (Galben Oranj S)

Aspect Vizual: Conferă o culoare vibrantă și atractivă, variind de la galben la portocaliu. Solubilitate: Este solubil în apă, ceea ce îl face ușor de utilizat într-o varietate de produse alimentare.

Controverse și Siguranță E110: Galben FCF (Galben Oranj S)

Efecte Asupra Sănătății: Asemenea altor coloranți artificiali, Galbenul FCF a fost asociat cu potențiale riscuri de sănătate, inclusiv reacții alergice și hiperactivitate la copii. Reglementări: Utilizarea acestui colorant este reglementată în multe țări. De exemplu, în Uniunea Europeană, produsele care conțin Galbenul FCF trebuie să aibă o etichetare specifică pentru a informa consumatorii.

Recomandări pentru Consumatori 

Consumatorii ar trebui să fie conștienți de prezența Galbenului FCF în alimentele pe care le consumă, în special dacă au istoric de sensibilități sau reacții alergice. Citirea etichetelor produselor este esențială pentru a identifica și evita acest colorant, dacă este necesar.

Doza Zilnică Maximă: 2,5 mg/kg de greutate corporală

Pentru consumul uman, doza zilnică admisă este limitată la maximum 2,5 mg/kg de greutate corporală. Această cantitate este relativ mică și poate fi ușor depășită, în special de către copii. De asemenea, utilizarea combinată a diferiților coloranți în unele produse complică calcularea dozei precise.

Doza Maximă de Includere în Produse: 100-500 mg/kg, 100-200 mg/l

Limita maximă admisă pentru includerea în produse rămâne la 2,5 mg/kg de greutate corporală, cu riscul de a fi depășită ușor, mai ales în cazul copiilor. Combinațiile de coloranți în anumite produse adaugă o complexitate suplimentară în determinarea dozei exacte.

Efecte Secundare: Posibile Reacții Alergice Fiind un colorant azoic, E110 poate cauza alergii sau intoleranță la persoane sensibile la salicilați. Poate, de asemenea, elibera histamină, intensificând simptomele astmului. Combinat cu benzoați (E 210-215), poate contribui la hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).

Contraindicații: Restricții Specifice Informații nespecificate. Utilizarea E110 nu este permisă în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici, datorită potențialelor riscuri.

E110, sau Galben FCF, este un colorant popular în industria alimentară, apreciat pentru culoarea sa vibrantă. Cu toate acestea, există preocupări legate de siguranța sa, în special în ceea ce privește reacțiile alergice și efectele asupra comportamentului copiilor. Prudența și informarea sunt esențiale atunci când vine vorba de consumul de alimente care conțin acest aditiv.