E președintele Ungariei sau Greta Thunberg? Șeful statului, războinic climatic

Chestiunile privind schimbările climatice și sustenabilitatea vor rămâne și după ce se va încheia epidemia de coronavirus, a declarat președintele Ungariei, János Áder.

Șeful statului maghiar a făcut mai multe declarații la deschiderea online a săptămânii tematice a sustenabilității organizate pentru a cincea oară de Ministerul ungar al Resurselor Umane.

Potrivit președintelui ungar, toată lumea poate simți că ceva s-a schimbat în mediul său.

Drept exemplu, János Áder a amintit că în timpul copilăriei sale era de neconceput ca în luna septembrie temperatura aerului să fie de peste 30 de grade Celsius, că în prima parte a lunii să fie nevoie de atenționare de caniculă, așa cum s-a întâmplat în urmă cu trei ani.

Lăcuste și foamete

Schimbările nu se produc doar în Bazinul Carpatic, ci pretutindeni în lume, unde au loc incendii care distrug suprafețe de terenuri de milioane de hectare, inundanții care doboară toate recordurile, temperaturi ridicate la Polul Nord, dispariția faunei și invazii de lăcuste care aduc foamete.

Schimbările climatice nu sunt doar consecința secetei, a recordurilor de caniculă, a incendiilor de pădure, ci și a accelerării circulației apei în ultimii ani, a mai precizat președintele Ungariei.

El a adăugat: Așa-numitul ciclu hidrologic poate cauza o distribuție mai neechilibrată a precipitațiilor, furtuni mai distrugătoare și ploi abundente.

János Áder a subliniat: Catastrofele naturale pot provoca în multe țări lipsa alimentelor, iar foametea poate conduce la tensiuni sociale și la incertitudini politice.

Nu întâmplător a tras semnalul de alarmă secretarul de stat al ONU, Antonio Guterres, care a solicitat un ajutor în valoare 200 de miliarde de dolari de la țările bogate, a amintit oficialul ungar.

„ Datele dovedesc, fără echivoc, că omul a devenit factorul cel mai periculos al Terrei. Populația, care are tendința de creștere, consumă tot mai mult: consumul de apă crește de două ori, iar cel al energiei de trei ori mai repede în comparație cu creșterea populației”.

1,5 miliarde de mașini. Nu-i bine

Președintele Ungariei s-a referit și la faptul că în acest proces un rol major îl au transporturile: în timp ce în urmă cu 50 de ani pe Pământ circulau în total 200 de milioane de mașini, acum numărul acestora se ridică la 1,5 miliarde, în timp ce numărul celor care călătoresc cu avionul a crescut de la 300 de milioane la patru miliarde, iar din cauza cerințelor de alimente au fost tăiate 100 de milioane de păduri în zonele tropicale, în perioada 1980-2000.

János Áder a arătat, de asemenea, că, în vederea evitării catastrofei climatice, sarcina primordială este diminuarea emisiilor de bioxid de carbon. În acest scop, Ungaria va închide Centrala termică de la Mátra și va crește capacitatea centralelor care utilizează energia solară.

Din înțelepciunea lui Obama

De asemenea, va fi demarat procesul de înlocuire a autobuzelor utilizate în prezent în transportul în comun cu cele electrice și va fi aplicat programul de împădurire pe o suprafață de mai multe sute de hectare, a mai precizat János Áder, care a atras atenția și de această dată asupra reducerii consumului de gaze naturale, menționând că populația poate să se ajute singură, de exemplu, prin scăderea temperaturii cu un grad Celsius în locuințe, iar astfel consumul de gaze naturale va scădea cu 7% și, implicit, emisiile de bioxid de gaze vor fi mai scăzute.

Citându-l pe fostul președinte american, Barack Obama, președintele Ungariei a adăugat: Actuala generație este prima care simte pe propria sa piele consecințele schimbărilor climatice și este ultima care mai poate face ceva.

„Omenirea a luptat până acum cu natura, dar de-acum înainte trebuie să lupte cu propria sa natură”, a declarat János Áder, citându-l pe fizicianul ungar, laureat al Premiului Nobel, Dénes Gábor.

Potrivit președintelui ungar, această săptămână tematică este un bun prilej pentru informare, pentru a adresa întrebări și a identifica soluții, precum și pentru formarea viziunii.

Săptămâna tematică a sustenabilității se desfășoară în perioada 5-9 octombrie, iar până în prezent s-au înregistrat 380 de mii de elevi din peste 1.700 de școli pentru a participa în acest program.

Sursa: Rador