E președintele Ungariei sau Greta Thunberg? Șeful statului, războinic climatic

E președintele Ungariei sau Greta Thunberg? Șeful statului, războinic climatic

Chestiunile privind schimbările climatice și sustenabilitatea vor rămâne și după ce se va încheia epidemia de coronavirus, a declarat președintele Ungariei, János Áder.

Șeful statului maghiar a făcut mai multe declarații la deschiderea online a săptămânii tematice a sustenabilității organizate pentru a cincea oară de Ministerul ungar al Resurselor Umane.

Potrivit președintelui ungar, toată lumea poate simți că ceva s-a schimbat în mediul său.

Drept exemplu, János Áder a amintit că în timpul copilăriei sale era de neconceput ca în luna septembrie temperatura aerului să fie de peste 30 de grade Celsius, că în prima parte a lunii să fie nevoie de atenționare de caniculă, așa cum s-a întâmplat în urmă cu trei ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lăcuste și foamete

Schimbările nu se produc doar în Bazinul Carpatic, ci pretutindeni în lume, unde au loc incendii care distrug suprafețe de terenuri de milioane de hectare, inundanții care doboară toate recordurile, temperaturi ridicate la Polul Nord, dispariția faunei și invazii de lăcuste care aduc foamete.

Schimbările climatice nu sunt doar consecința secetei, a recordurilor de caniculă, a incendiilor de pădure, ci și a accelerării circulației apei în ultimii ani, a mai precizat președintele Ungariei.

El a adăugat: Așa-numitul ciclu hidrologic poate cauza o distribuție mai neechilibrată a precipitațiilor, furtuni mai distrugătoare și ploi abundente.

János Áder a subliniat: Catastrofele naturale pot provoca în multe țări lipsa alimentelor, iar foametea poate conduce la tensiuni sociale și la incertitudini politice.

Nu întâmplător a tras semnalul de alarmă secretarul de stat al ONU, Antonio Guterres, care a solicitat un ajutor în valoare 200 de miliarde de dolari de la țările bogate, a amintit oficialul ungar.