Președintele Ungariei a pus tunurile pe români. „Este blasfamator și imoral”
- Iulia Moise
- 8 iunie 2019, 22:21
Preşedintele Ungariei, Janos Ader, a apreciat că incidentul de joi, de la cimitirul militar din Valea Uzului, este „blasfemiator, contrar legislaţiei acordurilor internaţionale, şi totodată profund immoral”, transmite MTI.
Ader a participat sâmbătă la pelerinajul tradiţional de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc.
El a afirmat că unele din cele 52 de cruci amplasate în cimitirul din Valea Uzului în memoria unor soldaţi români au fost „ridicate pe rămăşiţele unor soldaţi unguri” şi a menţionat că ministerul român al Apărării nu a autorizat instalarea lor.
Construcţia într-un sit memorial încalcă acordul româno-ungar privind întreţinerea mormintelor din război, a spus preşedintele.
Ader a arătat că este în interesul Ungariei şi al etnicilor maghiari din România să se găsească o soluţie care să permită convieţuirea paşnică a românilor şi a maghiarilor.
Incidentul de la Valea Uzului a fost condamnat şi de partide politice din Ungaria. Parlamentarul Pal Barna, din partidul de guvernământ Fidesz, a cerut sâmbătă guvernului de la Bucureşti să ancheteze evenimentele şi să îi identifice pe cei răspunzători.
Un comunicat al formaţiunii de opoziţie Parbeszed a exprimat solidaritatea cu „toţi maghiarii care se simt intimidaţi de atacul extremiştilor români de la Valea Uzului”.
Partidul naţionalist radical Mi Hazank a cerut Parlamentului de la Budapesta să condamne incidentul violent.
Cimitirul eroilor de la Valea Uzului, care adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări, este obiectul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin din judeţul Harghita şi autorităţile din Dărmăneşti, din judeţul Bacău.
Autorităţile locale din Dărmăneşti au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.
Joi, mai mulţi români au fost prezenţi în Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo au intrat în cimitir şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă.