E oficial! Iohannis a semnat în prima zi a noului an. Acuzațiile grave care dinamitează lumea Justiției
- Sabina Popescu
- 3 ianuarie 2022, 13:47
Președintele Klaus Iohannis a semnat în prima zi lucrătoare a anului 2022 decretul privind eliberarea din funcție a Marianei Ghena de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Controversata judecătoare, prima președintă a CSM, a ocupat prima pagină a ziarelor după comiterea unei erori judiciare majore împotriva unei femei însărcinate, în urma căreia statul român a fost obligat să plătească daune în valoare de 50.000 de lei.
Mariana Ghena, unul dintre personajele controversate ale justiției românești, se retrage oficial din magistratură.
E oficial! Mariana Ghena de la CSM se pensionează
CSM a aprobat pensionarea judecătoarei Mariana Ghena pe data de 22 decembrie 2021. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcție a judecătoarei. Iată lista completă a decretelor semnate de șeful statului luni, 3 ianuarie:
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional la Judecătoria Turda a doamnei Corina Corovei – pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Mariana Ghena, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii – pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Cluj a doamnei Marta-Carmen Vitos – pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător grad profesional de tribunal la Judecătoria Cluj-Napoca a doamnei Jeni-Simona Marginean-Matei – pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Olimpia-Elisabeta Cunicel, președintele Judecătoriei Orsova – pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Constanta a doamnei Catalina Neacsu – pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Maramureș a doamnei Maria-Stefania Pavel – pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Sectorului 2 București a domnului Toma-Florian Ciorgoda, delegat la Tribunalul București – pensionare;
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Judecătoria Sectorului 2 București a doamnei Constanta-Mariana Varsescu – pensionare.
Funcția ocupată de Mariana Ghena în CSM urmează să fie ocupată de judecătorul Marian Buda, președintele Secției a II-a Civilă de la ICCJ. Marian Buda ar putea să fie, în anul 2022, președinte al instituției, potrivit luju.ro, având în vedere că Gabriela Baltag și Andrea Chis au fost respinse de majoritatea Consiliului.
Judecătoarea a arestat ilegal o femeie însărcinată
Revenind, Mariana Ghena a fost, de-a lungul timpului, un personaj apreciat de unii, însă foarte contestat de alții. Judecătoarea a reprezentat, însă, subiectul de primă pagină a ziarelor după ce a dispus arestarea avocatei Rodica Constantinovici și a unei alte femei, Crinuța Dumitrean, însărcinată în luna a 8-a. Ulterior, după câteva zile, un complet de apel de la ICCJ a decis eliberarea celor două, judecătorii fiind de părere că Mariana Ghena a greșit.
Avocata Constantinovici a dat în judecată Statul Român și a solicitat daune pentru arestarea nelegală. Curtea de Apel București, iar mai apoi Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că judecătoarea Ghena a greșit. Drept urmare, Statul Român a fost condamnat să îi plătească avocatei Rodica Constantinovici, suma de 50.000 de lei. Arestarea celor două femei s-a dispus în dosarul restituirilor.
„Caracterul nelegal al luării măsurii arestării preventive rezida explicit din însăși soluția dispusă, atâta vreme cât, în urma exercitării controlului de legalitatea împotriva încheierii prin care măsura respectivă fusese luată, instanța penală a admis contestația formulată”, se arată în decizia ICCJ.
Suspiciuni de plagiat cu privire la teza de doctorat
În altă ordine de idei, în perioada în care în spațiul public a apărut informația potrivit căreia Mariana Ghena intenționează să se pensioneze, au fost lansate câteva acuzații de importanță majoră cu privire la lucrarea de doctorat a judecătoarei.
O sesizare privind un plagiat săvârșit de Mariana Ghena în teza „Tactica ascultării martorilor și a învinuitului în procesul penal: modalități tactice de interogare a învinuitului sau inculpatului” a fost înregistrată, pe data de 18 noiembrie, la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Persoana care a depus sesizarea la CNATDCU susține că în teza de doctorat există „capitole întregi copiate aproape fără nicio modificare din câteva cărți de specialitate”, aducând și exemple în favoarea acuzației sale.
Ca urmare a obținerii titlului de doctor, judecătoarea Mariana Ghena „a beneficiat de definitivarea statutului de lector universitar și obține până în prezent sporul salarial/indemnizația de doctor”. În baza lucrării, ea a mai publicat, în anul 2007, cartea „Ancheta judiciară din perspectivă psihologică”.
Trebuie precizat, însă, că organele competente nu au dovedit niciodată că acuzațiile înaintate au un fundament real.