Este vorba de OUG pentru aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, și de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Prima vizează un program prin care aproximativ 65.000 de copii vor primi un pachet alimentar sau o masă caldă/zi, în valoare de 10 lei.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la sfârşitul anului 2020, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi – pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugat”, se arată în textul ordonanței.

Prin cea de-a doua OUG, Guvernul Orban a urmărit ca și minerii ieșiți la pensie să se bucure de drepturile de care beneficiază persoanele care lucrează 50% din programul de muncă în subteran.

Proiectul de act normativ stabilește „ca și persoanele care au lucrat în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, în subteran, să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități, iar la determinarea punctajului mediu anual să se utilizeze stagiul complet de cotizare de 20 ani”.

Cele 25 de ordonanțe au fost discutate și adoptate în ședința de guvern din seara zilei de 4 februarie.

Te-ar putea interesa și: