DW. Animale de companie în pandemie: Suflete de împrumut sau răspundere pe termen lung?

DW. Animale de companie în pandemie: Suflete de împrumut sau răspundere pe termen lung?

Anunț la Köln: o pensionară singură caută câini pe care să-i ducă la plimbare

Dar una din marile probleme, mai ales de la debutul pandemiei încoace, este traficul ilegal cu pui de câine. În Uniunea Europeană, comerțul ilicit cu căței trece, între timp, drept cea de-a treia mare afacere ilegală după traficul de droguri și cel cu arme.

Asociația germană pentru protecția animalelor vorbește despre 75 de cazuri de comerț ilegal cu animale, depistate în 2020, între ianuarie și octombrie. 800 de necuvântătoare, majoritatea căței, urmau să fie tranzacționate pe piața neagră.

"Animalul de companie este la doar câteva clickuri distanță. Dar vorbim despre o ființă vie pe care nu o poți schimba ca pe o haină sau ca pe o jucărie", subliniază Hester Pommerening.

Perspectiva este atrăgătoare: dacă cererile la crescători sau adăposturi nu se soluționează favorabil, un simplu click la mica publicitate de pe eBay este de ajuns pentru a da peste o ofertă generoasă de animale de companie.

"Între acestea pot fi multe animăluțe bolnave, despărțite mult prea devreme de mame, cu tulburări de comportament și crescute în niște condiții groaznice undeva în Europa de Est. Multe mor ulterior din cauză că nu au fost vaccinate", susține Pommerening.

Mafia animalelor de companie

Mafia animalelor de companie din România, Ungaria, Serbia și Turcia are metode mai rafinate: anunțurile par serioase, prețurile sunt cele practicate pe piață, potențialilor clienți li se răspunde cu amabilitate la orice întrebare. Celor cu adevărat interesați să cumpere un pui, care vor să își ia acasă animalul, le dau întâlnire în parcări sau alte locuri publice. Vânzătorul găsește tot felul de pretexte pentru a nu-i invita la el acasă.

Pe lista necuvântătoarelor traficate nu se regăsesc numai câini și pisici, ci și animale exotice, cum ar fi șerpi, canguri și chiar cerbi. Protecția animalelor din Germania cere interzicerea comercializării pe internet, nu numai în perioada pandemiei, ci și după anularea restricțiilor.

Autor: Oliver Pieper 

Ne puteți urmări și pe Google News