După șapte runde de scrutin, Sergio Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a fost reales președinte al Italiei

După șapte runde de scrutin, Sergio Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a fost reales președinte al ItalieiSergio Mattarella / Sursă: Antonio Nardelli | Dreamstime.com

Criza prezidențială din Italia a luat sfârșit. Șeful statului, Sergio Mattarella, a fost reales sâmbătă, 29 ianuarie, pentru un al doilea mandat, după ce șefii formațiunilor politice au cerut ca acesta să continue să-și exercite funcția. Decizia vine după o săptămână de vot inutil în Parlament și adesea încrâncenat pentru alegerea unui succesor.

Șefii partidelor din Italia pot răsufla ușurați. Italia l-a reales pe președintele Sergio Mattarella, deși unitatea guvernamentală continuă să fie afectată. Liderii politici i-au mulțumit lui Mattarella, în vârstă de 80 de ani, că a acceptat să rămână în funcție.

Încercările eșuate de a-l înlocui în timpul celor șapte runde de scrutin au lăsat cicatrici adânci, cu repercusiuni potențial periculoase pentru stabilitatea politică.

Cu toate acestea, este probabil ca piețele financiare să reacționeze pozitiv la status quo, în urma căruia prim-ministrul Mario Draghi, care a precizat că spera să devină el însuși președinte, va continua să fie șef al Guvernului.

Sergio Mattarella a fost reales președinte al Italiei

La cel de-al optulea tur de scrutin, între cei peste 1.000 de legislatori și delegați regionali din Camera Deputaților, au izbucnit aplauze puternice și prelungite atunci când Mattarella a trecut de cele 505 voturi necesare pentru a fi reales.

Mattarella a exclus posibilitatea de a rămâne în funcție, dar, având în vedere că stabilitatea politică a țării este în pericol, s-a răzgândit în fața apelurilor liderilor parlamentari care s-au întâlnit cu el la palat în cursul zilei de sâmbătă.

În sistemul politic din Italia, președintele este o figură puternică care are dreptul de a numi prim-miniștrii și este adesea chemat să rezolve crizele politice. Guvernele din cea de-a treia mare economie din zona euro supraviețuiesc în medie aproximativ un an.

„Mulțumiri enorme... pentru decizia generoasă față de țară”

Liderul Partidului Democrat (PD) de centru-stânga, Enrico Letta, care a susținut realegerea lui Mattarella, s-a adresat reporterilor pentru a-și exprima „mulțumiri enorme... pentru decizia sa generoasă față de țară”.

Draghi l-a sunat anterior pe Mattarella și l-a îndemnat să rămână în funcție, a declarat o sursă politică, potrivit cnbc.com.

Relațiile dintre partidele din coaliția de guvernare s-au deteriorat în timpul procesului electoral, pe fondul recriminării reciproce legate de eșecul de a găsi o figură de consens.

Coaliția lui Draghi include principalele partide de centru-stânga și de centru-dreapta, precum și Liga de dreapta, mișcarea 5-Star, altădată anti-sistem, și o serie de partide mai mici.

„Contextul politic general a devenit mai puțin favorabil pentru guvernul lui Draghi, care se confruntă cu o sarcină descurajantă în aproximativ un an rămas până la următoarele alegeri generale”, a declarat Wolfango Piccoli de la firma de consultanță în domeniul riscului politic Teneo.

Aliații de dreapta vor „refondarea” blocului conservator

În ceea ce privește politica de dreapta, în timp ce Liga, cât și Forza Italia, de centru-dreapta, au îmbrățișat în cele din urmă apelul ca Mattarella să continue în funcția de șef al statului, aliatul lor, Frații Italiei, care nu li s-a alăturat la guvernare, a denunțat manevrele de culise.

„Parlamentul a arătat că nu este potrivit pentru italieni”, a declarat liderul Frații Italiei, Giorgia Meloni, într-un comunicat.

Ea i-a acuzat pe aliații săi că au „negociat” președinția pentru a se asigura că guvernul rămâne în funcție până la sfârșitul legislaturii (până în 2023 - n.r.) și a declarat că blocul conservator „trebuie să fie refondat”.

Ne puteți urmări și pe Google News