După pandemie, prăpădul. UE, în colaps, Zeci de milioane de oameni în pericol de șomaj

După pandemie, prăpădul. UE, în colaps, Zeci de milioane de oameni în pericol de șomaj

Europa este la un pas de a ajunge într-o criză economică gravă. În contextul pandemiei provocate de coronavirus, zeci de milioane de angajați sunt pe punctul de a își pierde locul de muncă, ptrovit unui potrivit unui studiu făcut de McKinsey & Company, citat de The New York Times.

În noua ordine de pe piața muncii, angajații riscă să fie disponibilizați pe termen scurt sau să le fie reduse veniturile. Marile companii se pregătesc să să implemeteze strategii care au ca scop reducerea personalului pentru a compensa pierderile financiare provocate de pandemie,

Spre deosebire de SUA, unde 20 de milioane de angajași au rămas fără locuri de muncă doar în luna aprile, Europa a avut un as în mânecă: programele guvernamentale care au împiedicat o rată a șomajului uriașă.

După jumătate de an în care pandemia a afectat activitățile, daunele economice sunt în creștere , iar acum se pare că acele programe guvernamentale doar au amânat concedierile masive.

Airbus, BP, Renault, Lufthansa, Air France, lanțul de magazine Debenhams, Bank of Ireland, retailerul WH Smith, McLaren Group, care include echipa de curse Formula 1, și multe alte companii mai mici, se numără printre cei care vor reduce schemele de angajați.

„Directorii companiilor își dau seama că pierderile vor dura mult mai mult decât pot supraviețui în baza programelor de sprijin guvernamental, așa că vor începe restructurări”, a declarat Sebastian Stern, co-autor al raportului McKinsey privind impactul pandemiei asupra ocupării forței de muncă.

„Dacă sunteți Lufthansa, în martie și aprilie probabil ați crezut că această criză este ca SARS și că va trece repede. Supraviețuim acum și revenim la afaceri. Astăzi, estimările lor arată că ne vom întoarce la nivelurile de activitate pre-pandemice abia din 2025”, a mai declarat Stern.

„Vedem un val uriaș de restructurare care vine, în special în Germania, Franța și Statele Unite”, a declarat Christophe Catoir, președintele celei mai mari agenții de angajare temporară din Europa.

Industria aeriană, cea mai afectată

Printre afacerile britanice care au anunțat deja reduceri, British Airways , easyJet și Virgin Atlantic vor renunța la un total de 20.000 de angajați. Comercianții de retail și magazinele alimentare vor disponibiliza cel puțin 15.000 de angajați în următoarele săptămâni și luni. La BP, 10.000 de vor dispărea, cele mai multe până la sfârșitul anului, scrie RTV.

 

Ne puteți urmări și pe Google News