Doi ani de pandemie și decese. Omenirea are un bilanț greu de suportat

Doi ani de pandemie și decese. Omenirea are un bilanț greu de suportatSursa: arhiva EVZ

Numărul persoanelor care și-au pierdut viața ca urmare a infecției cu Covid 19 a ajuns la cifre amețitoare.

Conform statisticii oferite de Organizația Mondială a Sănătății, în cei doi ani care au trecut de la debutul pandemiei de coronavirus, la nivel mondial au murit 5.51 milioane de persoane.

Ca o comparație, populația din zece județe ale României ar fi dispărut total, în cei doi de când pandemia macină la propriu planeta.

Țara cu cele mai multe decese raportate este Statele Unite ale Americii unde s-au înregistrat 849.061 decese. Pe locul doi se situează Brazilia cu 620.796 decese și pe trei, India cu 485.350 decese. Nici Rusia nu se poate lăuda prea tare că a reușit să combată pandemia, numărul persoanelor care și-au pierdut viața fiind de 319.911.

Specialiștii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că numărul real al morților este de două sau de trei ori mai mare, având în vedere și patologia indirectă care este pusă pe seama Covid 19.

În categoria acestor boli acute sunt infarctul miocardic, accidentul vascular pulmonar sau emoliile pulmonare. Este bine cunocut faptul că infectarea cu noul coronavirus îi poate produce celui în cauză cheaghuri de sânge, care de cele mai multe ori sunt mortale.

Nici România nu a fost scutită

Până la data de azi, în România au fost raportate, în total 59.180 de decese.

În mijlocul valului patru care a lovit România în lunile octombrie și noiembrie, numărul deceselor raportate a fost unul foarte mare.

Zilnic, s-au înregistrat sute de decese și mii de cazuri de infectare cu SARS-COV-2. Numai marți, 26 octombrie, bilanțul oficial a indicat un număr de 523 de decese, dintre care 12 anterioare. Luni, 25 octombrie, autoritățile au raportat 301 decese, dintre care 2 anterioare, 272 survenind la pacienți nevaccinați și 29 la persoane vaccinate (28 cu comorbidități, 1 fără).

Medicii sunt epuizați, iar morgile erau pline. Valul crescând al celor decedați s-a resimțit și la Crematoriul din București, unde angajații au lucrat din greu în perioadă respectivă.

Morgile din România erau pline

Imaginile din morgile din România au fost și ele greu de suportat.

În primele 20 de zile ale lunii octombrie au avut loc 891 de înhumări, dintre care 271 la foști pacienți infectați cu COVID-19. Spre comparație, în luna septembrie, cifrele indicau un număr de înhumări cu 119 mai puține – pe durata tuturor celor patru săptămâni, au fost efectuate 772 de înmormântări.

Înainte de debutul pandemiei de coronavirus, cifrele indicau următoarele: ianuarie 2020 – 601 înhumări, februarie 2020 – 600 înhumări, martie 2020 – 709 înhumări. În următoarele luni, numărul morților a crescut constant, în luna decembrie 2020 raportându-se un maximum de 1.109 înhumări. În vara anului 2021, cifrele au indicat o medie de 670 înmormântări, lunar.

Ne puteți urmări și pe Google News