După discuția cu Macron, Putin ar vrea să meargă pe calea diplomației. SUA anunță că invazia Ucrainei este iminentă
- Sabina Popescu
- 20 februarie 2022, 19:43
Emmanuel Macron și Vladimir Putin au convenit să „intensifice” eforturile diplomatice pentru a rezolva criza din Ucraina, au transmis, duminică, 20 februarie, autoritățile celor două state, Franța și Rusia, în urma unei convorbiri telefonice între cei doi președinți.
Palatul Elysée, care a precizat că Emmanuel Macron a vorbit și cu președintele ucrainean Zelenskyy, a descris anterior conversația cu Putin ca fiind un efort diplomatic de ultim moment pentru a încerca să evite o invazie rusă în Ucraina.
Aceasta are loc în contextul în care tensiunile au atins cel mai înalt nivel din ultimii ani în estul Ucrainei, pe fondul unei creșteri a violențelor în weekend care a întărit temerile din Occident că Rusia ar putea căuta un pretext pentru a-și invada vecinul.
Armatele rusă și belarusă urmau să încheie, duminică, exerciții militare comune în Belarus. Cu toate acestea, Minskul a declarat că exercițiile care au debutat pe 10 februarie vor continua din cauza tensiunilor agravate din Ucraina vecină.
Putin dă vina pe „provocările” ucrainene
Convorbirea telefonică a lui Macron cu Vladimir Putin a început, conform programului, la ora 11.00 CET și a durat o oră și 45 de minute, a precizat Palatul Elysée. Biroul președintelui francez a descris-o ca fiind printre „ultimele eforturi posibile și necesare pentru a evita un conflict major în Ucraina”. Aceasta a urmat unei întâlniri între cei doi lideri la Moscova, de pe data de 7 februarie.
Potrivit Kremlinului, Putin a acuzat ceea ce a numit „provocările” ucrainene în legătură cu escaladarea luptelor cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. De asemenea, el a cerut ca NATO și Statele Unite să „ia în serios” cererile Moscovei în ceea ce privește securitatea - problema care se află în centrul crizei actuale.
Rusia vrea garanții că NATO va opri ceea ce ea numește expansiunea alianței spre est, va exclude aderarea Ucrainei și a altor foste țări sovietice și își va reduce desfășurările militare în Europa Centrală și de Est.
Emmanuel Macron continuă negocierile diplomatice
Fără să comenteze convorbirea lui Macron cu Putin, Elysée a declarat duminică după-amiază că președintele francez va vorbi cu președintele american Joe Biden și cu cancelarul german Olaf Scholz „în următoarele ore” - și ar putea avea, de asemenea, discuții cu premierii britanic și italian Boris Johnson și Mario Draghi.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va vorbi la telefon cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, a anunțat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de euronews.com.
Violențele se aprind în estul Ucrainei
În ultimele zile s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a încăierărilor de-a lungul frontului estic din Ucraina.
Sute de obuze de artilerie au explodat în acest weekend de-a lungul liniei de contact dintre soldații ucraineni și separatiștii susținuți de Rusia în estul afectat de conflict, sporind și mai mult, în ziua de duminică, temerile că în această regiune volatilă ar putea declanșa o invazie rusă.
Aceasta vine după ce observatorii internaționali ai OSCE au semnalat peste 1.500 de încălcări ale încetării focului numai joi și vineri.
Mii de civili s-au refugiat în Rusia
Liderii separatiști din estul Ucrainei au ordonat sâmbătă o mobilizare militară completă pe fondul intensificării violențelor în regiunea devastată de război, în timp ce evacuarea a mii de civili în Rusia a continuat.
Armata ucraineană a declarat că doi soldați au fost uciși și alți patru au fost răniți sâmbătă, primele victime din ultimele săptămâni, în timp ce obuze de mortier ar fi explodat în apropierea ministrului ucrainean de interne în timp ce acesta vizita linia frontului.
Ministrul ucrainean de externe a negat cu tărie că obuze ucrainene ar fi căzut pe teritoriul rusesc, ca răspuns la rapoartele din presa rusă.
Avertismentele occidentale au ecou la München
Liderii occidentali și-au intensificat avertismentele la Conferința de Securitate de la Munchen cu privire la perspectiva unei invazii rusești în Ucraina, acuzându-l pe Vladimir Putin că încearcă să submineze securitatea europeană și să revizuiască ordinea internațională.
„Ucraina va continua să urmeze doar calea diplomatică de dragul unei soluționări pașnice”, a declarat președintele Zelensky. El i-a spus președintelui Macron, într-o convorbire telefonică sâmbătă seara, că „nu va riposta” la „provocările” rusești din estul țării.
Liderul ucrainean, care a cerut o întâlnire cu Putin, a folosit conferința pentru a cere să se pună capăt tuturor „politicilor de liniștire” față de Rusia.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că accesul Rusiei la piețele financiare și la bunurile de înaltă tehnologie va fi puternic limitat în cadrul sancțiunilor occidentale pregătite în cazul unui atac rusesc.
„Gândirea periculoasă a Kremlinului, care provine direct dintr-un trecut întunecat, ar putea costa Rusia un viitor prosper”, a spus ea.
„Ne-am pierdut independența, nu vrem să se întâmple din nou”
Vicepreședintele american Kamal Harris a ascultat pledoariile pentru creșterea nivelului de trupe americane din partea liderilor baltici care se tem că țările lor ar putea fi următoarele în vizorul Rusiei.
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a îndemnat SUA, care în ultimele săptămâni și-au întărit prezența militară în țările baltice, să asigure o „prezență permanentă” în Lituania. În prezent, SUA detașează un mic contingent de trupe în această țară prin rotație.
„Ne-am pierdut independența în fața Rusiei o dată și nu vrem ca acest lucru să se întâmple din nou”, a spus prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas.
Președintele Biden - care urmează să se întâlnească cu echipa sa de securitate națională, duminică, la Washington - a declarat vineri că este acum „convins” că Putin a luat decizia de a invada Ucraina, în ciuda negărilor Moscovei.