După 20 de ani. Recomandările fostului candidat Adrian Năstase pentru noii prezidențiabili

După 20 de ani. Recomandările fostului candidat Adrian Năstase pentru noii prezidențiabili Adrian Năstase. Sursa foto: Arhiva EVZ

București. Adrian Năstase a candidat la alegerile prezidențiale din 2004, din partea PSD, pe care le-a pierdut în fața lui Traian Băsescu. Acum, după 20 de ani, transformat în analist, vine cu recomandări pentru actuala pleiadă de candidați.

De pe margine, fostul candidat la alegerile prezidențiale comentează situația politică actuală. El a ratat la mustață, s-ar putea spune, fotoliul de la Cotroceni, în ciuda aparatului de partid pe care îl avea în spate.

Adrian Năstase, în postură de analist politic

În ultimii 20 de ani, fostul prezidențiabil PSD a avut suficient timp ca să-și evalueze prestația și să-și analizeze greșelile. Drept care, după experiența propriei campanii electorale, Adrian Năstase vede cu alți ochi scena politică. În acest moment se fac pregătirile. Candidații își definesc pozițiile și își testează posibilele mesaje către alegători. Analistul crede că a identificat principalele linii care vor defini cadrul campaniei electorale viitoare.

„Deocamdată, partidele și candidații lor sau candidații independenți și calibrează mesajele, testează diverse modalități de de comunicare. Se prefigurează oarecum temele de campanie și aș sublinia aici o anumită axă stabilitate versus schimbare. Deși sigur că PNL-ul dorește și stabilitate, dar după, și schimbare, eventual mai devreme. Dar este și va rămâne o temă pentru campanie. Apoi cred că tema competenței școlare, universitare ș.a.m.d. Apoi o altă temă: rațional versus emoțional”, a explicat Adrian Năstase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul premier crede că vor exista și alte teme ce vor fi abordate de candidații la prezidențiale, între care și cele de politică externă. Uniunea Europeană va fi atacată de unii candidați care vor căuta să-și atragă simpatia celor care contestă proiectul european. Aceștia își vor baza campania de alegeri pe teme precum necesitatea restructurării sau ieșirea din UE.

„Pe de altă parte, cred că este important să ne gândim la faptul că va exista și o temă legată de politica externă și din acest punct de vedere cred că proiectul european va fi atacat de unii, pe ideea că, practic, încrederea în acest proiect s-a diminuat destul de mult și de aici, sigur, toate chestiunile legate de nevoia de restructurare, ieșirea la limită din Uniunea Europeană ș.a.m.d.”, a explicat Năstase.

Alegeri 2024

Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Viitorii candidați sub lupă

Adrian Năstase a făcut o caracterizare a principalilor candidați, văzuți din perspectiva evenimentelor în care au fost implicați. El a început cu reprezentatul PNL, Nicolae Ciucă, care și-a lansat cartea la un grătar pe malul Dunării.

„Mi se pare foarte interesant că Nicolae Ciucă și-a lansat cartea pe malul Dunării, la un grătar, împreună cu un foarte cunoscut scriitor și un om pe care, fără îndoială, cu toții îl admirăm. Dar cartea în sine, pe care astăzi după-amiază, și, așa foarte rapid, are vreo 230 de pagini, este formată, de fapt, fiind trei entități”, și-a început prezentarea Adrian Năstase.

El a făcut o descriere a volumului autobiogafic care are în jur de 230 de pagini. Lucrarea este structurată în trei părți, primele două de natură autobiografică. Cea de-a treia parte, conține programul politic al candidatului Ciucă. Este partea pe care o vor parcurge cei interesați de alegerile prezidențiale din acest an, cu prioritate.

„Are, pe de o parte copilăria și școala lui Nicolae Ciucă, viața de militar și viața la Guvern și apoi partea care, până la urmă, va fi greu de citit după alegeri, pentru că nu se mai leagă cu această carte autobiografică, este programul, de fapt, de prezidențiabil, care este de este, fără îndoială, realizat împreună cu anumită echipă. Cartea este hibridă și sigur, e interesantă pentru unii. Cei mai mulți vor merge probabil la ultimul capitol să vadă unele dintre dintre propuneri. M-am uitat și eu la ele”, a comentat Adrian Năstase.

Nicolae Ciucă: În slujba Țării

Nicolae Ciucă: În slujba Țării. Sursa foto: facebook

Eroarea semnalată de Adrian Năstase

Fostul premier a semnalat o eroare pe care a sesizat-o în lucrările pe care le-au lansat Nicolae Ciucă și Mircea Geoană. Adrian Năstase a arătat că aceștia promovează, cu precădere, tipul de președinte-premier, după model american. Or, în Constituție sunt clar definite atribuțiile celor două funcții.

„Eu aș fi spus că președintele României trebuie să fie un fel de îmblânzitor de criză. Da, trebuie să fie cel care, de fapt, este capabil să desfacă crizele și să reușească să limiteze unele dintre daunele generate de el. Pentru că, până la urmă, ceea ce vedem și în cartea lui Ciucă și în cartea lui Geoană, președinții, se prezintă, mai mult în cartea lui Geoană, ca un fel de președinți-premieri pe modelul american. Ori noi avem o clară distribuire de roluri între președinte și premier”, a mai spus Adrian Năstase.

În opinia sa, în dezbaterile din campania electorală ar trebui să se pună accentul și pe posibilii viitori premieri. În 2004, la alegerile prezidențiale, Năstase îl propunea, pe Mircea Geoană premier, ca secondant al său. Accelai lucru ar trebui să se întâmple și acum. Viitorul premier stabilește linia de acțiune la nivel guvernamental.

„Noi nu prea discutăm cine va fi premierul. (...) Premierul este cel care în mod normal ar trebui să ne prezinte o linie de acțiune guvernamentală. Or aici avem până la urmă în campanie pe cei care doresc să ignore premierul, pe președintele candidat cu președintele care vrea să-l ignore ș.a.m.d.”, a mai declarat Adrian Năstase.

Mircea Geoană

Mircea Geoană Sursa foto: Facebook / Mircea Geoană

Mircea Geoană, îndemnat să-l atace pe Ciucă

Fostul candidat PSD îl îndeamnă pe Mircea Geoană să-și îndrepte atacurile împotriva lui Nicolae Ciucă, susținut de PNL. Adrian Năstase spune că acesta își consumă energia lovind în Marcel Ciolacu, care are prima șansă să ajungă în turul doi. Fostul președinte și-ar dori ca oficialul NATO să-și îndrepte atenția către adversarii PSD.

„Este regretabil că Mircea Geoană își consumă energia pentru o formulă care va fi greu să îl ducă undeva. Și, până la urmă, eu nu înțeleg de ce-l atacă mai curând pe Ciolacu, când Ciolacu are principala șansă de a intra în tur doi. Pentru el (n.r. Geoană), șansa de a intra în turul doi este să-l atace mai curând pe Ciucă”, a spus Adrian Năstase.

El recunoaște, însă, că diferența în turul al doilea este dată de alegătorii anti-PSD. Or, strategia lui Geoană nu este tocmai rea, din această perspectivă. Acesta nu dorește să-și ostilizeze electoratul PNL, pe care s-ar putea baza în eventualitatea unei confruntări decisive cu Ciolacu. Lovind în acesta, Geoană se distanțează de alegătorii social-democrați, pe care nu se poate baza, dar și-i apropie pe ceilalți.

„Dar, sigur, el se gândește la turul al 2-lea, eventual, după ce intră eventual în turul doi și faptul că atunci ar avea mai curând voturile anti-PSD. Eu cred că că discuțiile vor fi foarte clare între PSD și PNL, care au știut să asigure un anumit, o anumită evoluție într-o perioadă de crize maxime în Europa și în România și ar fi, după părerea mea, un dezastru pentru toată lumea să se ajungă la o schimbare pe formule de aventură”, susține Adrian Năstase.

 

 

Revista presei
Teatru. Volumul 2