După 18 ani, cel mai mare reactor nuclear din Europa începe producția de energie

După 18 ani, cel mai mare reactor nuclear din Europa începe producția de energiesursa: facebook

Duminică, reactorul nuclear Olkiluoto 3 (OL3) din Finlanda, cel mai mare reactor din Europa, va începe producția regulată de energie. Măsura contribuie astfel la creșterea securității energetice, într-o regiune în care Rusia a tăiat toate sursele de gaz și electricitate.

Energia nucleară rămâne un subiect controversat în Europa, în principal din cauza preocupărilor legate de siguranță. Lansarea OL3 vine într-un moment în care Germania oprește ultimele trei reactoare rămase, în timp ce Suedia, Franța, Marea Britanie și alți actori planifică noi dezvoltări.

Finlanda începe producția de energie la cel mai mare reactor nuclear din Europa

Teollisuuden Voima, operatorul OL3, deținut de compania finlandeză Fortum și un consorțiu de companii energetice și industriale, a anunțat că unitatea va satisface aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând astfel necesitatea de a importa electricitate din Suedia și Norvegia.

Construcția reactorului de 1,6 GW, primul reactor nuclear nou construit în Finlanda în ultimele patru decenii și primul din Europa în ultimii 16 ani, a început în 2005. Inițial, centrala ar fi trebuit să fie deschisă în 2009, însă a întâmpinat probleme tehnice.

Prima dată a fost furnizată electricitate pentru testarea rețelei naționale a Finlandei în martie anul trecut și trebuia să înceapă producția regulată patru luni mai târziu, dar a întâmpinat o serie de defecțiuni care au întârziat termenul cu un an.

Ca urmare a lansării, analiştii au spus că Finlanda, singura ţară nordică cu un deficit mare de energie, se poate aştepta la costuri mai mici ale energiei electrice.

Rusia a oprit exporturile de energie către Finlanda în luna mai a anului trecut, după ce compania rusă de utilități Inter RAO a declarat că nu a primit plata pentru energia pe care a furnizat-o, în urma tensiunilor dintre Moscova și Europa cauzate de conflictul din Ucraina. De asemenea, monopolul de export al statului rus, Gazprom, a oprit, de asemenea, transporturile de gaze naturale către națiunea nordică, potrivit Reuters

În același timp, Germania a anunțat sâmbătă că va deconecta ultimele sale trei centrale nucleare până la sfârşitul zilei, punând capăt unui program de şase decenii care a generat una dintre cele mai puternice mişcări de protest din Europa.