Dumitru Prunariu: Industria spaţială românească le poate oferi multe şanse tinerilor

Dumitru Prunariu: Industria spaţială românească le poate oferi multe şanse tinerilor

Industria spaţială românească le poate oferi multe şanse tinerilor, fiind un domeniu care cunoaşte o dezvoltare foarte rapidă, a atras atenâia cosmonautul român Dumitru Prunariu. Potrivit acestuia, România are la dispoziţie o sumă importantă, de aproximativ un milion de euro, bani dedicaţi exclusiv experimentelor româneşti propuse pentru spaţiul cosmic în folosul instituţiilor româneşti. De asemenea, ţara noastră va putea participa industrial la construirea viitoarei rachete purtătoare europene ARIANE 6.

"Industria spaţială le poate oferi şanse mari tinerilor; este o industrie aflată într-o dezvoltare foarte rapidă, nu doar la nivel european, ci mondial. Şi în România se oferă tot mai multe şanse de a activa în acest domeniu. În calitate de membri ai Agenţiei Spaţiale Europene (ASE), printr-o decizie luată la ultima reuniune interministerială a ASE, s-a confirmat faptul că România poate fi parte a consorţiului care coordonează activităţile la bordul staţiei cosmice internaţionale", a spus Dumitru Prunariu, pentru Agerpres.

El a amintit faptul că România e de trei ani membră plină a Agenţiei Spaţiale Europene şi există deja de trei ani posibilitatea de a participa oficial la selecţiile de noi candidaţi cosmonauţi. În opinia acestuia, importantă e răbdarea, precedenta selecţie având loc în 2009, iar planificarea următoarei selecţii nefiind cunoscută.

Dumitru Prunariu susţinut vineri o conferinţă pentru studenţii de la Universitatea de Vest din Timişoara: "A fost o conferinţă în care persoana mea a justificat modul în care se poate alege o carieră şi modul în care te poţi pune în valoare într-o carieră. După această conferinţă, aş fi tare curios să aflu cum vor evolua mulţi dintre aceşti tineri. Am avut ocazia, în timp, după ce am avut ore la Facultatea de Inginerie Spaţială din Bucureşti, apoi la Academia de Studii Economice, să aflu după ani de zile că unii dintre studenţi au abordat un anumit domeniu motivaţi de modul în care le-am prezentat eu anumite activităţi şi am fost foarte bucuros. Deci eu sper ca aceste conferinţe pe care le ţin să îi motiveze pe tineri să îşi aleagă o profesie adecvată pregătirii şi talentului lor".

El a mai adăugat că tinerii de astăzi nu sunt mai rebeli decât erau altă dată şi că, în orice caz, nu se poate spune că societatea românească în ansamblul ei ar fi una 'rebelă'.

"Nu este o generaţie chiar atât de rebelă. Este adevărat că sunt evidenţi unii rebeli, poate mai mult decât erau înainte, în alte perioade de timp, dar aceasta nu înseamnă că întreaga societate este caracterizată de aşa ceva. (...) Ar fi bine ca şi tinerii noştri să înţeleagă că trăim într-o lume unitară, în care orice lucru bun sau rău se poate reflecta în cu totul alte locuri şi lucruri în lume", a mai spus Dumitru Prunariu.