Drumul lui Dumitru Buzatu de la studentul ieșean la baronul local controversat

Drumul lui Dumitru Buzatu de la studentul ieșean la baronul local controversatDumitru Buzatu și-a chemat colaboratorii la vorbitor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Coleg de facultate cu Dumitru Buzatu, jurnalistul Ovidiu Șimonca se întreabă acum cum a evoluat un tânăr student din vremurile romantice și libere de la Iași într-un baron local extrem de influent și un simbol al corupției.

Jurnalistul Ovidiu Șimonca dezvăluie că el și Dumitru Buzatu au fost colegi de facultate. În timpul studenției lor la Iași, au făcut parte din redacțiile prestigioaselor publicații studențești „Dialog” și „Opinia studențească”.

Baronul local din Vaslui făcea parte din „Dialog”. Mai mult, el aparținea unui grup impresionant care includea nume precum Luca Pițu, Liviu Antonesei, Alexandru Călinescu, Andrei Corbea Hoișie și Dan Petrescu.

Jurnalistul Ovidiu Șimonca, despre evoluția lui Dumitru Buzatu

„Ca student, era bonom, prietenos și „de gașcă”. A terminat facultatea în 1990 și s-a întors acasă, dorindu-și – așa spunea – să-i învețe pe tineri istoria adevărată, nepervertită de comuniști.

În 1990, s-au deschis multe posturi de profesor, nu mai era o problemă să obții o catedră în municipii reședință de județ, cum era și Vasluiul”, scrie jurnalistul.

Jurnalistul Ovidiu Șimonca menționează că, în timpul interacțiunilor cu Dumitru Buzatu, l-a perceput ca pe cineva rezervat. Mai degrabă înclinat să urmeze o linie de discuție strictă.

În cadrul interviurilor pe care le-a efectuat sau încercat să efectueze cu el, Buzatu părea să aibă un stil de comunicare plat. Un om lipsit de pasiune și adesea evita să răspundă direct la acuzele aduse Partidului Social Democrat (PSD), direcționându-l către conducere pentru răspunsuri.

Dumitru Buzatu are mari probleme

Dumitru Buzatu, reținut de DNA. Sursa: CJ Vaslui

După Revoluție, baronul local PSD părea schimbat complet

Jurnalistul mai adaugă că a avut o întâlnire cu Buzatu în jurul anilor 1990, într-un tren. La acea vreme, uneori, deputații călătoreau cu trenul. Deplasarea era lungă, de la București la Vaslui și Iași, și el a încercat să inițieze o discuție despre amintirile din perioada facultății.

Cu toate acestea, baronul local de acum părea tensionat, mohorât și cu mintea în altă parte. Își exprima dorința de a fi lăsat să doarmă și să se relaxeze.

„Nu l-am mai văzut, cred, de 18-20 de ani. Iar acum aflu că este arestat. Că a fost prins luând mită. Unde s-a produs ruptura? Să fi fost atât de hămesit de bani? Cum, dintr-un student bonom care scria bine în presa studențească ieșeană să fi devenit rapacele bandit de azi? Banii i-a luat mințile? Când a izbucnit în el structura de mafiot? Un student haios devenit o jigodie.

Un tânăr de treabă ajuns o otreapă. Sunt curios cum se ajunge aici: cum puterea nefastă a banilor poate perverti un june care își dorea – luase și post de profesor – să-i învețe pe copii și adolescenți istoria adevărată”, a mai scris Ovidiu Șimonca pe pagina sa de Facebook.