Duminică, de Înălțarea Sfintei Cruci. Bucureștenii au dovedit două tone de saramură și borș de pește

Duminică, de Înălțarea Sfintei Cruci. Bucureștenii au dovedit două tone de saramură și borș de pește

Dacă în primăvară, de Florii, bucureștenii au dat gata o tonă de scrumbie, la prima ediție a Festivalului Deltei, weekend-ul trecut, la cea de-a doua ediție, desfășurată tot în Parcul Tineretului, peste 4.000 de pofticioși au devorat două tone de pește adus tocmai de la Sfântu Gheorghe-Deltă.

 „Am avut 300 de kile de crap, 700 de novac, 400 de somn, iar restul a fost o tocătură de morunaș, caras și plătică pentru chifteluțele din pește!”, se laudă Romică Todireanu, tânărul organizator, de nici 25 de ani, al Festivalului Deltei. „Este un prilej să promovăm turismul în Deltă, cu atât mai mult cu cât toamna este deschis sezonul de pescuit la răpitori și peștele de baltă!”, dezvăluie Romică motivul ascuns al evenimentului pentru care a adus, din cel mai estic sat al României, doi bucătari specializați în borș și saramură.

Storceac de somn acrit cu zer de brânză

Dumitru Babencu, hahol din Sf. Gheorghe, are 57 de ani și zice că secretul frigerii peștelui la grătar este focul. „Dacă-i prea iute îl arde și când e prea moale îl fierbe!”, își plimbă mâna pe deasupra jăratecului, ca un vrăjitor, nea Mitică. Se uită la tanti Solomeea Ignat, o haholcă de 62 de ani care toarnă pește într-un ceaun de fontă uriaș, de 60 de litri. „Acum se făcea storceacul, ciorba noastră tradițională de sturion, acrită cu zer de brânză, da’ dacă-i interdicție îl facem cu somn!”, oftează bucătarul. Tanti Solomeea nu mai prididește printre ceaunele cu pește ce bolborosesc pe pirostrii. „Am făcut ieri zece ceaune de 60 de litri și până deseară mai dovedesc zece!”, se laudă femeia. Evident, de la festin nu putea lipsi și simpaticul edil al sectorului 4, pofticiosul Cristian Popescu-Piedone. Sâmbătă, saramura de crap de Dunăre l-a dat pe spate.