Evenimentul Zilei > International > DUMA: Merkel se îndoiește de startul european al Skopje
DUMA: Merkel se îndoiește de startul european al Skopje

DUMA: Merkel se îndoiește de startul european al Skopje

Cancelarul Angela Merkel și-a exprimat suspiciunile că, în cadrul președinției germane a UE, până la sfârșitul anului, vor începe negocierile Republicii Macedonia de Nord pentru aderarea la UE. Statele Unite au insistat pentru începerea negocierilor.

„Ne confruntăm cu dificultăți în a face posibilă organizarea unei conferințe interguvernamentale cu Macedonia de Nord”, a declarat ea într-o videoconferință cu parlamentari din state membre ale UE. Potrivit acesteia, Albania a făcut progrese mari, dar este foarte improbabil că va reuși la timp și Macedonia de Nord, deoarece este încă nevoie de negocieri între Bulgaria și Macedonia de Nord.

Ea a adăugat că Skopje are încă șanse pentru o conferință interguvernamentală, anul acesta, sub președinția germană. Ulterior, ca răspuns la o întrebare, cancelarul a spus că speră că Macedonia de Nord va începe negocierile anul viitor, în timp ce Albania va trebui să aștepte. Diplomați din state din UE au declarat luni că este aproape sigur că Macedonia de Nord va fi blocată de Bulgaria în timpul negocierilor de aderare la UE, relatează MIA.

În cadrul ședinței cu reprezentanții permanenți ai statelor membre UE au fost examinate concluziile care urmează să fie adoptate de miniștrii de externe, săptămâna viitoare, înainte de summit-ul din 10-11 decembrie. Din concluzii a fost eliminată posibilitatea includerii datelor pentru conferințe cu Albania și Macedonia de Nord din cauza vetoului Sofiei asupra Skopje. Datele trebuiau incluse în cadrele de negocieri propriu-zise la votarea acestora, aceasta este o variantă de rezervă și o ultimă soluție de pătrundere.

La reuniune, Bulgaria a reiterat că nu va da undă verde Macedoniei de Nord la următorul Consiliu al Miniștrilor de Externe din 8 decembrie, a declarat un diplomat occidental. Partidul de opoziție VMRO-DPMNE a amenințat că, dacă premierul Zoran Zaev nu spune public ce anume negociază în secret cu Bulgaria, opoziția va bloca centrul capitalei Skopje.

Fiind acuzat anterior de negocieri secrete, Zaev a răspuns că nu s-a întâlnit cu Boiko Borisov și că negocierile sunt în curs de desfășurare la nivelul grupurilor de lucru. Cu aceeași ocazie, opoziția a organizat luni proteste în 11 orașe din țară.