Evenimentul Zilei > Social > Dulceață de zmeură și fursecuri fără zahăr. Două rețete obligatoriu de combinat
Dulceață de zmeură și fursecuri fără zahăr. Două rețete obligatoriu de combinat

Dulceață de zmeură și fursecuri fără zahăr. Două rețete obligatoriu de combinat

Săptămana trecută am primit, din „producția” de zmeură a părinților, cam 4 kilograme de fructe. După sortare am rămas cu 2 kilograme de zmeură pe care nu le puteam consuma proaspete. Pentru că am cam redus consumul de zahăr, ne-am gandit să preparăm o dulceață dietetică pe care să o consumăm în urmatoarea perioada. Această dulceață nu va sta în cămară în așteptarea iernii.

Rețeta de dulceață este foarte simplă. Puneți cele 2 kilograme de zmeură, spălată și scursă bine în prealabil, într-o oală largă, neaderentă. Adăugați 400 gr. de îndulcitor pudră și sucul de la o lămâie și amestecați delicat folosind o lingură de lemn sau de silicon.

Puneți dulceața la fiert, la foc mic.

Din momentul în care începe să fiarbă o mai lăsați cel mult 15 minute, amestecând periodic, pentru ca dulceața să nu se prindă. Închideți aragazul și adăugați imediat 4 linguri de chia, pe care le amestecați ușor, până la omogenizare.

Puneți dulceața în borcane sterilizate, după metode pe care le găsiți pe internet (noi am folosit trei borcane de 350 grame). Înfiletați/sigilați foarte bine borcanele, după care întoarceți-le cu fundul în sus și lăsați-le până se răcesc.

Pentru că suntem pofticioși, nu am rezistat prea mult și am desfăcut unul din borcanele cu dulceața de zmeură ca s-o folosim ca umplutură pentru o rețetă de fursecuri, tot fără zahăr și făină albă.

Vă las mai jos și rețeta de fursecuri, în caz că faceți dulceața de zmeură și doriți să le combinați.

Rețeta de fursecuri fără zahăr

Mai întâi amestecați 220 grame de făină de migdale (obținută prin măcinarea în râșnița de cafea a unei cantități similare de fulgi de migdale) cu 90 grame de îndulcitor, un ou, o linguriță de praf de copt, coaja rasă de la o lămâie și o linguriță vanilie. Adăugați 90 de grame de unt scos de la frigider și tăiat cubulețe mici.

Amestecați această compoziție până când începe să se lege într-un aluat, iar mai apoi frământați bine. Dați-i forma unei bile, înveliți-o într-o folie de plastic puneți la frigider timp de 1 oră. Apoi, scoateți aluatul pe o hîrtie de copt și tăiați-l în bucățele mici, cărora dați-le forma unor bile.

Puneți fiecare bilele în tava cuptorului, tapetată în prealabil cu hârtie de copt, lăsând ceva distanță între ele. Apoi, cu degetul mare, formați adîncituri în mijlocul fiecărei bile de aluat și dați tava la cuptor.

Coaceți fursecurile timp de 15 minute la 180 grade sau până ce observați că se rumenesc puțin pe margini (funcție de cuptor, timpul de coacere poate fi mai scurt). După ce s-au copt fursecurile, le scoateți din cuptor și le lăsați să se răcească complet.

După ce s-au răcit, puneți în fiecare adâncitură dulceața preparată după rețeta de mai sus. Lăsați fursecurile peste noapte, după care aveți dezlegare să le degustați.

Să vă fie de bine și să fiți sănătoși!