Evenimentul Zilei > Social > Criză în România! De ce nu au ajuns vaccinurile antigripale la medici
Criză în România! De ce nu au ajuns vaccinurile antigripale la medici

Criză în România! De ce nu au ajuns vaccinurile antigripale la medici

De la 15 octombrie, România a intrat în plin sezon gripal, iar virusul va face prăpăd anul acesta, anunță medicii. În contextul în care aproximativ 200 de oameni au murit în 2018, din cauza gripei, și dat fiind că Ministerul Sănătății a comunicat achiziționarea a 1.500.000 de vaccinuri, românii s-au înghesuit la ușile cabinetelor medicilor de familie, pentru a se imuniza. În zadar însă! Vaccinurile lipsesc, susțin medicii, care au solicitat sute de doze, primind în schimb, în cele mai fericite cazuri, câteva zeci. Aceștia sunt extrem de revoltați, susținând că reprezentații ministerului ies în presă și anunță campania de vaccinare, chiar dacă, în realitate, ele nu au fost distribuite

Traseul vaccinurilor este următorul: fiecare medic trimite o listă cu persoanele cu risc la DSP, care le trimite la Ministerul Sănătății, care, la rându-i, le totalizează și face licitație. Ulterior, firma care câștigă licitația le distribuie prin DSP în tranșe, în funcție de solicitările fiecărui județ. Întrebat de ce Ministerul Sănătății nu a distribuit vaccinurile antigripale în cabinetele medicilor de familiei, președintele Asociației medicilor de familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, răbufnește:

„Suntem deja în a doua jumătate a lunii octombrie și majoritatea medicilor nu a primit încă prima tranșă din vaccinurile solicitate. Probabil nu vom primi nici a zecea tranșă, așa cum se întâmplă în fiecare an. Ba mai mult, suntem ultima verigă din lanțul care primește vaccinuri!

Se anunță de la începutul lui septembrie că am intrat în campanie și noi încă nu le-am primit, pentru că se distribuie întâi la centrele de emigranți, la refugiați, personalului din spitale, altor comunități precum centrele de orfani. La medicii de familie ajung ca și cum ar fi ultima categorie, deși comanda se face în funcție de ce solicităm.

Nouă ni se cere catagrafia în vară (estimarea noastră pentru vaccinarea antigripală, numărul de doze) pentru pacienții din categorii de risc, căci ministerul nu poate asigura vaccinarea întregii populații. Vorbim de pacienții de peste 65 de ani, copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani, pacienții cu boli cronice, respiratorii, cardiovasculare, diabet, personalul medical și femeile însărcinate, care sunt cele mai vulnerabile. Acum, de vreme ce anunți grupele de risc, e bine că oamenii aceștia află, dar când vin la noi, nu avem cu ce să îi vaccinăm”, a susținut, pentru EVZ, dr. Sandra Alexiu.

Oamenii vor să se vaccineze, nu mai vor să aștepte!”

Președintele Asociației medicilor de familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, acuză Ministerul că în fiecare an toarnă aceleași miciuni, anume că oamenii nu se vaccinează și că dozele rămân nefolosite din cauza medicilor.

„Pentru că vrea să se vaccineze, majoritatea populației solicită rețetă, și-l cumpără, nu mai așteaptă. Ce să mai facem cu dozele, în decembrie, când de-abia atunci le primim? De ce trebuie să primim în patru tranșe și prima nici n-a ajuns încă? De ce nu primim noi prima tranșă, dacă tot suntem prima verigă din lanț și apoi ceilalți? Păi, ori ieși și anunți că ai vaccin și prima tranșă o dai la medicii de familie, astfel încât populația să se vaccineze, ori nu ieși în presă și nu anunți nimic până când medicii le au! Anul trecut, colegi de ai mei au cerut câte 600-700 de doze și au primit 15-30. Am încercat să contracarez minciunile celor din Minister, că oamenii nu se vaccinează și că rămân doze nefolosite din cauza noastră. În fiecare an auzim același lucru. Ne-am săturat! Oamenii vor să se vaccineze, dar nu mai sunt dispuși să aștepte. Vor acum, nu în decembrie”, a adăugat dr. Sandra Alexiu.

Vinovații, niciodată găsiți, pentru că nu există lege

Medicii așteaptă vaccinurile, însă de acolo începe altă luptă. Există pacienți care le refuză, dar și medici care nu le recomandă. Asta susține dr. Sandra Alexiu, stupefiată că a văzut discuții pe grupurile de pe rețelele de socializare, în care pediatrii nu recomandă vaccinarea. „Este pură necunoaștere, țara asta nu pune medicina pe soclu, nu te întreabă nimeni de ghiduri, informații la zi, dacă vrem citim, dacă nu, iarăși bine, rămân unii cu ce au învățat în facultate, secolul trecut! D-asta era bună legea vaccinării!”, izbucnește aceasta.

„Obligativitatea vaccinării ține de sănătatea publică”

S-a pus praful peste proiectul de lege, prin care vaccinarea devine obligatorie, aprobat de Senat în 2017. E împotmolit la Camera Deputaților, pentru că există oameni „care consideră că obligativitatea vaccinării este o crimă, ca și cum vaccinarea e o problemă care ține de drepturile omului, nu de sănătate publică”.

„Alt lucru important: prin acest proiect se va cunoaște, în sfârșit, cine e responsabil pentru tot felul de lucruri. La ora asta nu se poate spune cine a semnat achiziția vaccinului, cine e de vină că nu ajunge, că nu avem. Nu există o persoană, sunt o mulțime de direcții, birouri și comisii. De asemenea, proiectul prevede aprofundarea cunoștintelor despre vaccinare. Potrivit textului, trebuie să prezinți o dovadă că ai urmat un curs și că ți-ai împrospătat cunoștințele. Acum există medicii, asistente care nu recomandă vaccinarea că știu ei că nu e bine. <<Cum să se vaccineze gravidele împotriva tetanosului, doar nu nasc în câmp>>- asta aud pacienții noștri!”, a conchis dr. Sandra Alexiu.

Întrebat de ce nu trece proiectul de Camera Deputaților, deputatul Florin Buicu a declarat, pentru EVZ, că problema este aceeași care exista și înainte, anume că în propunere se vorbește de „obligativitate”.

„Practic, vaccinarea e un act medical, iar orice act medical se face cu consimțământ informat (n.r. al pacientului). Dacă în textul legii apare „obligatorie” înseamnă că nu mai există consimțământ. Eu sprijin vaccinarea! Am doi copii, ambii sunt vaccinați. Și eu m-am vaccinat. Problema e că trebuie să fie spirjinită printr-o lege cu altă formulare. Celelelate state nu au introdus în text «obligativitatea», ci «dacă nu te vaccinezi, ai de plătit amenzi, faci nu știu ce». Și ei au consimțământ informat, atenție! Marea problemă este legată de insistența de a trece «obligativitate», adică de a ridica dreptul unui om de a fi informat. Dacă introducem în legea vaccinării termenul «obligatorie» și dacă duc la extrem lucrurile, aș putea spune: vă operează cineva, aveți doi rinichi, vă ia unul fără consimțământ. Nu poți să spui că există acte medicale cu consimțământ și acte medicale fără”, a declarat Florin Buicu.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.