Proiectul "Pianul călător", iniţiat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, pentru a marca 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt se apropie de final. Primele reprezentaţii, susţinute de pianistul Horia Mihail, exclusiv cu muzica creată de Franz Liszt au avut loc la Sibiu, Târgu Mureş, Braşov, Cluj-Napoca, Baia Mare, Iaşi şi Bucureşti.
Ce-a de-a doua fază a turneului, organizată după modelul marelui compozitor, care, în urmă cu mai bine de un veac şi jumătate concerta în Ţările Române şi Transilvania fiind însoţit de acelaşi pian, a început duminică seara în Sala Cavalerilor a Castelului Corvinilor. În ciuda frigului din sală, recitalul a fost reuşit şi savurat de peste 100 de persoane, majoritatea venite din afara oraşului Hunedoara. "Cred că a fost un recital bun. Mai ales că acest castel este un cadru perfect pentru o primă întâlnire între muzician şi instrument. Luna plină, de asemenea a contribuit la crearea unei atmosfere speciale ca cea care a fost la acest prim recital. Este o nouă etapă a turneului Pianul Călător, o etapă care, după cum am observat, are toate premisele să se încheie foarte bine", a declarat imediat după momentul de la Hunedoara, Horia Mihail.
Trei ani la Mediaş
Luni seara pianul a fost transportat şi reacordat la Deva, unde, după recital, solistul a fost rechemat de patru ori la scenă. În această seară va avea loc un alt recital la Alba Iulia, mâine la Dumbrăveni, iar joi, la Mediaş, oraş în care "pianul călător" va rămâne pentru trei ani, fiind încredinţat spre folosinţă mediului muzical local. Toate cele cinci oraşe din ce-a de-a doua parte a proiectului nu dispun de un instrument performant pentru recitaluri de pian. "Este în intenţia noastră să reuşim să dotăm cât mai multe săli de concert cu instrumente performante. Dorim să valorificăm într-un mod cât mai semnificativ şi mai vizibil aceste piane", spune Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef Radio România Cultural şi director artistic Orchestrele şi Corurile Radio.