Drumețiile montane ar putea fi interzise. Petiție pentru modificarea prevederilor din Codul silvic

Drumețiile montane ar putea fi interzise. Petiție pentru modificarea prevederilor din Codul silvicPăduri Romsilva. Sursa foto: Arhiva EVZ

Activiștii de mediu s-au mobilizat pentru a elimina un amendadment din Codul silvic referitor la restricționarea accesului în pădurile statului cât și a celor private. În acest sens, activiștii au deschis o petiție care a fost semnată deja de aproximativ 58.000 de persoane

Codul silvic, motiv de dispută între activiștii de mediu și proprietarii de păduri

Activiștii reclamă faptul că textul de lege este formulat evaziv și lasă loc de interpretări, astfel încât turismul montan poate fi eliminat complet. Cu alte cuvinte, pentru plimbări prin pădure sau chiar și pe traseele marcate vafi nevoie de acordul proprietarului.

De asemenea, de acord vor avea nevoie și organizațiile civice care curăță pădurile verifică dacă se fac defrișări, braconaj sau alte activități ilegale. Nimeni nu va mai putea intra în păduri fără a cere și obține în prealabil acordul Romsilva sau a proprietarilor.

Asociațiile de proprietar ai auzat ONG-urile că încearcă să implementeze un proiect folosit de WWF în America Latină, unde suprafețe întinse de pădure pot fi vizitate doar de persoanele care plătesc sume uriașe pentru accesul în zonle protejate.

Transilvania

Transilvania. Sursa foto: dreamstime.com

Activiștii de mediu strâng semnături

Situația conflictuală dintre proprietarii fondurilor de pădure și Fundația Conservation Carpathia durează deja de câțiva ani buni. Fundația cumpăra suprafețe însemnate de pădure pentru a crea un parc natural de peste 200.000 de hectare.

Cu toate acestea noile amendamente din Codul silvic reglementează același lucru pe care-l face Fundația Conservation Carpathia. În tot acest timp, organizțaiile non-gvuernamentale strâng semnături pentru a scoate prerogativele restrictive din legislație.

Proiectul de lege al Ministerului Mediului a fost votat în luna martie a acestui an, însă activiștii de mediu au reușit să strângă 58.000 de semnături, din cele 100.000 pe care și le-au propus. ONG-iștii acuză faptul că Executivul a introdus un amendament după consultarea publică, prin care se cere acordul proprietarului pentru accesul în pădure.

Accident vânătoare

Sursă foto: Arhivă EvZ

Codul silvic: reglementări contestate de activiștii de mediu

„Ne-au mințit. Guvernul a introdus, după ce s-au încheiat consultările publice, un articol care permite accesul în păduri doar după înștiințarea proprietarului. Reglementarea se referă la toate pădurile, nu doar la cele private, cum prevedea textul inițial al proiectului de Cod Silvic. (...)

Dacă nu convingem autoritățile să schimbe actualul proiect, peste jumătate dintre pădurile României ar putea deveni inaccesibile publicului larg”, se arată în petiția ONG-urilor de mediu.

Păduri

sursa: Arhiva EVZ

Dispozițiile din Codul silvic

Indiferent de statutul pădurilor private sau ale statului, turiștii pasionați de drumeții montane vor avea nevoie de acordul administratorului care gestionează pădurile respective. Potrivit articolului 58 din Cod silvic alineatele 4-6:

  • „(4) În pădurile situate în ariile naturale protejate accesul public în pădure poate fi restricționat prin reglementările planurilor de management ale ariilor naturale protejate.
  • (5) Accesul public cu bicicleta în pădure este permis pe drumurile forestiere, pe potecile şi pe traseele amenajate, pe propria răspundere şi cu respectarea condiţiilor stabilite de administratorul terenului/proprietar, după caz.
  • (6) Amenajarea în FFN de poteci şi trasee pentru plimbare, alergare, turism ecvestru şi biciclete se face cu acordul administratorului, pentru pădurile proprietate publică sau privată a statului, sau cu acordul proprietarului în cazul celorlalte forme de proprietate. În pădurile din arii naturale protejate, amenajările se pot realiza numai cu aprobarea administratorului ariei naturale protejate”.

Inițiatorii proiectului de lege au motivat introducerea restricțiilor respective pentru limita incendiile. Totodată, pădurile sunt considerate proprietate privată, prin urmare ar trebui să se aplice același regim pentru oricare alt tip de proprietate.

Motivarea ONG-urilor

Pe de altă parte, ONG-urile cer eliminarea restricțiilor argumentând prin faptul că jurnaliștii nu vor mai putea face anchete despre tăierile ilegale sau braconaj.

„Un articol toxic din textul proiectului spune că «Proprietarii de păduri private pot restricționa accesul pedestru prin afișarea în loc vizibil a acestor restricții». [1] Adică ne vor interzice să ne plimbăm în aceste păduri. La fel de grav, jurnaliștii sau activiștii de mediu care vor încerca să cerceteze posibile tăieri ilegale. Nu vor mai putea investiga nici în pădurile private, nici în cele de stat.

Textul codului silvic nu-i include în categoriile profesionale care au dreptul să își exercite meseria în păduri. [2] Vor deveni ei infractori pentru că încearcă să-și facă meseria. Să salveze pădurea de cei ce vor să facă profit tăind ilegal copaci”, mai scriu ONG-urile de mediu, în textul petiției, potrivit Jurnalul.ro.