Dronele SUA atacă în Pakistan pentru a împiedica atentatele din Europa

Dronele SUA atacă în Pakistan pentru a împiedica atentatele din Europa

Cel puţin cinci suspecţi militanţi al-Qaeda au fost ucişi într-un atac cu drone al SUA în nord-vestul Pakistanului, au anunţat azi oficialii locali. Creşterea numărului de atacuri cu drone are legătură cu avertismentele lansate de SUA şi Marea Britanie privind ameninţările teroriste din Europa, a precizat ambasadorul Pakistanului în SUA, Hussein Haqqani, citat de BBC.

"Cred că activitatea la care asistăm în Waziristanul de Nord (din Pakistan) are legătură cu avertismentele privind potenţialele atacuri teroriste în Europa", a declarat ambasadorul Hussein Haqqani. El a confirmat că extremiştii ar intenţiona să atace ţinte din Europa.

"Potrivit informaţiilor comunicate în Pakistan de partenerii noştri americani, o serie de persoane au fost arestate şi interogatoriile şi alte informaţii au relevat că a existat un complot pentru atacarea mai multor ţinte în Europa", a spus ambasadorul. El a cerut populaţiei să nu se panicheze, afirmând că "europenii, pakistanezii şi serviciile de informaţii americane lucrează împreună pentru dejucarea acestor comploturi".

Mai multe atacuri

În ultimele săptămâni, SUA şi-au intensificat atacurile cu drone, care vizează din 2004 combatanţii, cadrele Al-Qaida şi talibanii pakistanezi şi afgani în zonele tribale de la graniţa cu Afganistanul, potrivit Agerpres. Din 3 septembrie, autorităţile pakistaneze au înregistrat pe teritoriul ţării 24 de atacuri cu drone soldate cu peste 140 de morţi.

Un atac cu dronă lansat luni a ucis opt islamişti, dintre care cinci aveau cetăţenie germană, în zona tribală din Waziristanul de Nord, potrivit unor responsabili ai serviciilor de securitate pakistaneze.

Ameninţarea este "reală", dar produce tensiuni

Vorbind despre avertismentele lansate de SUA şi Marea Britanie cu privire la potenţialele atacuri teroriste din Europa, în special Franţa şi Germania, coordonatorul luptei anti-terorism din UE, Gilles de Kerchove, a subliniat că ameninţarea este "reală". "Oficialii publici nu ar îngrozi populaţia fără să aibă informaţii suficiente", a spus el.

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a denunţat azi alarmismul anumitor ţări care evocă riscuri de atentate în Europa, potrivit AFP. "Luăm toate aceste lucruri în serios. Însă maniera în care ele sunt prezentate publicului îi avantajează pe terorişti, pentru că aceştia vor să răspândească frica. Noi lucrăm şi vorbim puţin", a declarat de Maizier.

După ce Londra a emis duminică o atenţionare privind ameninţarea teroristă din Franţa, Parisul a recomandat, marţi, cetăţenilor francezi, să dea dovadă de vigilenţă extremă în mijloacele de transport public şi în locurile turistice din Marea Britanie, precizând că, potrivit autorităţilor britanice, "riscul unui atentat este foarte probabil".

Citeşte şi "Camioane NATO incendiate în Pakistan"

Ne puteți urmări și pe Google News