Dreptate la CEDO pentru un bărbat homosexual din Franța. Motivul INCREDIBIL care NU îi permite să doneze sânge

Dreptate la CEDO pentru un bărbat homosexual din Franța. Motivul INCREDIBIL care NU îi permite să doneze sânge

Un bărbat din Franța, căruia nu i-a permis să doneze sânge pentru că e homosexual, a făcut recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) invocând discriminarea pe motive de orientare sexuală, a spus avocatul lui.

„Aceasta este prima dată când CEDO va trebui să se pronunţe asupra caracterului discriminatoriu, sau nu, din legislaţia franceză” în această speţă, a declarat pentru AFP Patrice Spinosi, avocatul reclamantului, citat de Agerpres. 

Laurent Drelon, în vârstă de 48 de ani, a fost refuzat în mod repetat la centrele de donare de sânge după ce s-a declarat „homosexual” pe fişa sa de donator întocmită în timpul primei tentative de donare, în 2004. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai că din iulie 2016, bărbaţii homosexuali pot dona sânge, teoretic, demers care le fusese interzis din 1983 din cauza riscului de transmitere a SIDA. Însă, această posibilitate este supusă unor condiţii stabilite printr-o hotărâre din 5 aprilie 2016, printre acestea numărându-se abstinenţa sexuală timp de un an, care trebuie declarată în cadrul unui interviu prealabil. 

Această interdicţie, care se aplică „indiferent de caracterul protejat sau nu al raportului în cauză şi al caracterului stabil, ocazional, multiplu sau anonim al partenerului sau de statutul serologic al acestuia din urmă”, menţine „discriminarea faţă de bărbaţii homosexuali şi bisexuali înainte de donarea de sânge”, se subliniază în actul de care AFP a luat la cunoştinţă. 

Abstinenţa de un an ca o condiţie pentru donarea de sânge de către homosexuali „este fondată în mod exclusiv pe sex şi orientare sexuală (...) şi încalcă dreptul la respectarea vieţii private”, garantată de Articolul 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului, se arată în document. 

Până la sfârşitul anului 2017, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă din Franţa, a respins solicitarea venită din partea a patru asociaţii în vederea ridicării acestei condiţii privind abstinenţa.