Evenimentul Zilei > Actualitate > Drama căpitanului Croației. Luka Modric a copilărit ca refugiat și și-a văzut bunicul omorât de miliție
Drama căpitanului Croației. Luka Modric a copilărit ca refugiat și și-a văzut bunicul omorât de miliție

Drama căpitanului Croației. Luka Modric a copilărit ca refugiat și și-a văzut bunicul omorât de miliție

A făcut spectacol în această ediție a Campionatului Mondial de Fotbal și a intrat cu ușurință sub pielea tuturor. Căpitanul Croației, Luka Modric a impresionat publicul nu doar prin talentul său ci și prin modestia și simplitatea pe care a afișat-o, făcând o mare notă discordantă cu starurile internaționale de pe gazon.

Puțini știu însă povestea dramatică a lui Luka, începută cu moartea bunicului său –împușcat de miliție, sărăcia lucie în care a crescut și faptul că a fost gonit de acasă și obligat să trăiască într-o zonă de refugiați.

Când actualul căpitan avea doar 6 ani împliniți, întreaga lui existență a fost marcată de un eveniment tragic: miliția sârbă l-a împușcat mortal pe bunicul său, cu sânge rece. Modric senior a fost executat doar pentru ca localnicii din satul Modrici (n.r. – numele jucătorului e în relație cu localitatea respectivă) să înțeleagă ce va urma dacă nu aleg să părăsească locul.

Satul în care trăia a devenit imediat un front pentru războiul civil iugoslav, care a ținut zece ani (1991-2001) și astfel a fost nevoit să caute adăpost într-o tabără de refugiați.

Luka Modric a înfruntat dificultățile și cu multă ambiție și-a urmat visul de a juca fotbal printre profesioniști. Astăzi, la 32 de ani, e unul dintre cei mai buni jucători de pe planetă și e cel care a dus Croația în finala Campionatului Mondial 2018.

Căpitanul echipei rareori vorbește despre drama copilăriei sale, însă în 2008 a spus presei: „Când a început războiul am devenit refugiat și am trăit vremuri foarte grele. Aveam șase ani. Amintirile sunt încă vii, dar nu sunt ceva despre care să vrei săți amintești sau la care să te gândești”, a spus Luka Modric.

​„Am trăit într-un hotel mulți ani, în timp ce situația noastră financiară era precară. Dar nu am renunțat niciodată la fotbal, mereu am iubit acest sport. Îmi amintesc primele mele apărători, îl aveau pe brazilianul Ronaldo pe ele și pur și simplu le adoram.(…) Războiul m-a întărit, au fost timpuri foarte grele pentru mine și familia mea. Nu vreau să car povara asta cu mine toată viața, dar nici nu vreau să uit”, a mai spus starul mondial.

Viața a fost dificilă pentru micul Modric, la vârsta de 10 ani, când mai mulți antrenori îl refuzau, spunând că e prea firav și timid pentru a face față acestui joc. La puțin timp după toate aceste uși trântite în nas, antrenorul din Zadar, Tomislav Basic, l-a remarcat și și-a folosit relațiile pentru a-l trimite pe Luka la Dinamo Zagreb.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: