Dragoste cu năbădăi la români. 22 de bătăi conjugale pe zi
- Petrisor Cana
- 15 februarie 2019, 00:00
De Ziua îndrăgostiților, Poliția Română a transmis un mesaj în care arată că, în doar o lună, au fost emise 679 de ordine de protecție provizorii pentru violență domestică. O analiză EVZ arată că cei mai violenți sunt bărbații, însă, sunt și excepții: neveste, concubine și soacre au fost acuzate de comportament agresiv
Pentru mulți dintre români, dragostea este interpretată în fel și chip și așa-zisa „afecțiune” se repercutează violent asupra partenerilor de viață. Drept dovadă, datele furnizate de Poliția Română de Valentine,s Day, o sărbătoare importată de conaționalii noștri, dar care ar trebui să exprime, totuși, cele mai frumoase sentimente. Oamenii legii au transmis un mesaj în care arată că, într-o lună de la intrarea în vigoare a Legii violenței domestice, polițiștii au emis 679 de ordine de protecție provizorii, adică circa 22 pe zi. Cele mai multe au fost aplicate pentru bărbați violenți care și-au agresat soțiile, concubinele, copiii, frații sau pe cei apropiați. Sunt, însă, și cazuri în care au fost reclamate femeile, care n-au ezitat să pună mâna pe cuțit sau pe alte obiecte dure, ca să își atace partenerii de viață.
Primul caz în care s-a aplicat Legea violenței domestice a fost înregistrat, culmea, în cazul unui bărbat. S-a întâmplat, la sfârșitul anului trecut, în județul Botoșani, chiar când a intrat în vigoare legea. Un soț, de 48 de ani, din orașul Flămânzi, a ajuns la spital după ce a fost altoit cu un ceaun de consoarta lui. Femeia era supărată că omul ei a venit beat acasă, în timp ce ea se spetea să gătească masa de Sărbători. Soția le-a spus polițiștilor că totul ar fi pornit de la viciul soțului său. Aceasta l-a lovit direct în cap cu ceaunul, provocându-i un traumatism grav. Năuc, bărbatul a sunat la 112. La fața locului s-a deplasat un echipaj de la Ambulanță, care a decis să-l transporte la spital.
Concubin înjunghiat și soacră cercetată pentru violență
În județul Brăila, în urma unui conflict violent izbucnit într-o familie din localitatea Gropeni, o femeie şi-a înjunghiat bărbatul. Incidentul a avut loc pe 13 ianuarie. Bărbatul de 46 de ani a fost agresat de concubina sa de 38 de ani. Poliţiştii au stabilit că în seara de 12 ianuarie, la ora 23.30, pe fondul consumului de alcool şi a unor discuţii în contradictoriu, femeia l-a înjunghiat, pe cel alături de care trăia, în zona stângă a abdomenului. Din fericire, el a scăpat cu viaţă, dar iubita lui este cercetată pentru tentativă de omor. Tot în județul Brăila, o tânără soție, de 31 de ani, a reclamat, la 112, pe 2 ianuarie, că, după un conflict cu soțul ei, care voia să o dea afară din casă, a fost agresată fizic şi verbal de către soacra de 63 de ani şi cumnata în vârstă de 20 de ani. Soţul a fost evacuat din locuinţă, în timp ce soacra şi cumnata au fost obligate la păstrarea unei distanţe faţă de tânăra soție.
Soție și fiică, amenințate cu un cuțit
Printre cazurile grave, în care femeile sau membri ai familiei au căzut victime violenței, semnalate în acest an, se numără cel din comuna Pipirig, județul Neamț. Un soț și-a amenințat soția și fiica cu un cuțit, iar în urma intervenției polițiștilor a fost evacuat din casă, pe 3 ianuarie, fiind obligat să stea la o distanță mai mare de 150 de metri de victimele sale. În județul Alba, comuna Lupșa, pe 5 ianuarie, un bărbat și-a reclamat fratele care amenința cu un cuțit rudele, iar turbulentului i s-a impus obligația de a nu se apropia la mai puțin de o sută de metri de locuință. În județul Suceava, o femeie de 47 de ani, din oraşul Vicovu de Sus, a scăpat din mâna soțului bătăuș care o agresase de nenumărate ori în cei 29 de ani de căsnicie. Sesizarea a venit, pe 18 ianuarie, din partea unei rude din străinătate, deoarece femeii îi era teamă să apeleze la poliție.
Căsnicie de coșmar: patru plângeri penale în 7 ani
Un caz ieșit din comun este al unui bărbat, de 57 de ani, din municipiul Suceava. Polițiștii chemați, pe 18 ianuarie, de soția bătută au constatat că agresorul mai avea patru plângeri penale, depuse de biata femeie, din 2011 încoace.
Femeia de 52 de ani a apelat, disperată, la 112, după ultima bătaie încasată. Bărbatul se afla în stare de ebrietate, era agitat şi cu un comportament imprevizibil, poliţiştii fiind nevoiţi să-l imobilizeze şi să-l încătuşeze. El a fost internat la Secţia de Psihiatrie Burdujeni, pentru a primi tratament de specialitate.
Cele mai multe violențe, în orașe
Ordinul comun emis de MAI și Ministerul Muncii prin care se pune în aplicare Legea Violenței domestice a intrat în vigoare pe 28 decembrie 2018. De atunci, femeile abuzate au căpătat curaj și sună, mai des, la 112. Practic, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima violenței în familie să nu mai fie nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 70% dintre cei care și-au agresat soțiile sau copiii provin din mediul urban. În 2018, din ianuarie și până în noiembrie, au fost sesizate 35.623 de infracţiuni din sfera violenţei domestice și au fost emise 3.438 de ordine de protecţie. Majoritatea infracţiunilor au fost comise la domiciliul celor cercetați.