Dragonul de Komodo, canibalul devenit emblemă în Indonezia. Secretele celei mai înfricoșătoare șopârle din lume

Dragonul de Komodo, canibalul devenit emblemă în Indonezia. Secretele celei mai înfricoșătoare șopârle din lume

Pentru prima oară, dragonul de Komodo sau varanul, cum i se mai spune, a fost atestat documentar în anul 1910.

La vederea acestui animal înfricoșător, un oficial al administrației olandeze din Indonezia spunea că în acea zonă trăiește un „crocodil de pământ”.

După mulți ani, această specie de reptile a fost sursa de inspirație pentru filmul „King Kong” ,care a fost realizat în 1933.

Dar, puțini oameni știu că varanii au devenit chiar animale emblematice zonei în care trăiesc, pe moneda oficială a Indoneziei fiind tipărită imaginea acestei reptile.

Varanul, șopârla cea mai mare din lume

Varanul este cea mai mare specie de șopârle ajungând chiar și până la 3 metri lungime și având aproximativ 90 de kilograme.

Cu toate astea cel mai mare exemplar cunoscut până în prezent avea 3,13 metri lungime și 166 de kilograme.

Specialiștii spun că dimensiunile uriașei șopârle s-ar datora faptului că varanul nu are dușmani naturali, el fiind singurul carnivor principal din zonă.

O caracteristică care deosebește varanul de toate celelalte specii de șopârle este saliva extrem de veninoasă. Sub mandibulă există niște glande care secretă diverse toxine proteice dar și o substanță cu puternic efect anticoagulant.

Varanul nu este un vânător în adevăratul sens al cuvântului. Este suficient să muște o pradă pentru ca toxinele din salivă să-și facă treaba mai departe. Astfel prada are hemoragie puternică iar toxinele dezvoltă o infecție în tot corpul care este fatală.

Moartea prăzii survine în câteva ore după ce a fost mușcată de varan. Acesta urmărește prada până aceasta moare, după care se duce și se hrănește.

În meniul varanilor se găsește și omul, nu de puține ori fiind semnalate cazuri în care oamenii au fost atacați de această șopârlă îngrozitoare.

Un lucru și mai îngrozitor este că au mâncat cadavre de oameni.

Au fost raportate cazuri în care varanii au săpat morminte și au mâncat cadavre umane. Acest fapt i-a determinat pe locuitorii insulei Komodo să își îngrope morții în locuri nisipoase, argiloase acoperite cu pietre.

Șopârlele canibale din Indonezia

După împerecherea care are loc în perioada mai-august, femelele depun aproximativ 20 de ouă. O caracteristică deosebită a varanilor este canibalismul. Varanii, dacă simt că hrana se împuținează nu ezită să se mănânce unii pe ceilalți.

Când sunt mici, varanii sunt animale arboricole evitând astfel să fie vânați de varanii adulți. După ce ajung la maturitate, aceștia nu mai pot urca în arbori din cauza greutății, devenind animale exclusiv terestre.

Dragonul de Komodo este considerat în prezent ca fiind o specie amenințată cu dispariția.

În sălbăticie se estimează că mai sunt în jur de 4000-5000 de exemplare, restrânși în insulele Gili Motang, Gili Dasami, Riinca, Komodo și Flores.

 

Ne puteți urmări și pe Google News