Trezorierul lui Liviu Dragnea rămâne în penitenciar. Mircea Drăghici a epuizat toate căile de atac
- Cristian Raducanu
- 16 octombrie 2023, 21:11
În vara anului 2021, Mircea Gheorghe Drăghici, trezorierul PSD din vremurile în care Liviu Dragnea făcea și desfăcea în Kiseleff 10, a fost condamnat definitiv la cinci de închisoare cu executare pentru delapidare și folosirea în alte scopuri, subvențiile primite de Partidul Social Democrat din fonduri publice.
Apărarea lui Mircea Gheorghe Drăghici, unul din oamenii de încredere a lui Liviu Dragnea, a apelat la căi extraordinare de atac anume recursul în casație și contestația în anulare pentru a ieși din penitenciar.
Trezorerierul PSD nu mai are nicio șansă
În toamna lui 2021 judecătorii de la ICCJ au respins contestația în anulare ca inadmisibilă. După care, în ianuarie 2022 magistrații de la Înalta Curte au respins recursul în casație ca fiind nefondat.
Apărarea lui Mircea-Gheorghe Drăghici a încercat din nou să-l scoată pe Drăghici din închisoare. A înaintat instanței supreme o solicitare de revizuire a sentinței din 15 octombrie 2020 formulată de ICCJ. Cererea a fost respinsă de săptămâna trecută de un complet din care a făcut parte și judecătoarea Francisca Vasile.
„Respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată de revizuentul Drăghici Mircea Gheorghe împotriva sentinței penale nr. 414 din 15 octombrie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație şi Justiție, Secţia penală, în dosarul nr. 1983/1/2019. Obligă revizuentul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 octombrie 2023”, se arată în decizia completului de judecată.
Mircea Drăghici, trimis în judecată în 2019
Reamintim că Mircea Drăghici a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în iulie 2019. În rechizitoriu, anchetatorii au arătat că în perioada 15 februarie 2018-11 iunie 2018, Mircea Drăghici a folosit suma de 380.000 euro, subvenția acordată de AEP, pentru a-și achiziționa un imobil în cartierul Pipera, Voluntari.
Cu cei 380.000 de euro, trezorierul PSD a plătit 60% din contravaloarea imobilului respectiv. Ilegalitatea a ascuns-o Drăghici prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că suma ar fi fost plătită de partid pentru chirie.
„În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii.
În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid). Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani, valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni, ” preciza DNA.
DNA a arătat că valoarea contractului a fost achitat în avans, într-un interval de 5 luni cu sume provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, informează justnews.ro