Universul este vast, de aceea putem presupune că nu găsim semne extraterestre pentru simplul fapt că extratereștrii sunt prea departe de noi.

Dar un nou raport al Universității din Cadiz, Spania, sugerează că motivul pentru care nu găsim extratereștrii este că suntem pur si simplu „orbi”.

Tendința umană este de a căuta extratereștii care ar putea avea caracteristici comune oamenilor, iar acest fapt ar putea periclita căutările. 

Studiul, publicat în jurnalul Acta Astronautica, discută posibilitatea ca existența vieții extraterestre să fie într-un mod pe care oamenii nu îl percep, informează nypost.com.

„Ce încercăm să facem cu această diferențiere este să contemplam alte posibilități”, a explicat Gabriel de la Torre, neuropsihiatru și co-autorul studiului.

„De exemplu, ființe de dimensiuni pe care creierul nostru nu le pot percepe. (…) Sau existența altor Universuri, așa cum indică textele lui Stephen Hawking sau a altor oameni de știință”, a mai spus el.

Echipa a pus la punct un experiment în care li s-a cerut voluntarilor să spună dacă anumite structuri, fotografiate din aer, sunt făcute de om sau sunt structuri naturale. Într-una dintre poze oamenii de știință au ascuns o gorilă, dar mulți dintre voluntari nu au observat-o pentru că nu li s-a cerut asta. 

Echipa de cercetători a sugerat că acest fenomen poate apărea și în cazul astronomilor și a comunității științifice. 

Pe scurt, dacă nu știm ce căutam, este o probabilitate mare să nu găsim acel ceva, ceea ce s-ar putea întâmpla și în cazul căutării vieții extraterestre.

 

 

Sursa foto: nypost.com.