Două miliarde de lei este impactul majorării salariilor bugetarilor. Marius Budăi: „Dar impactul la leuţ îl putem afla după prima lună”

Două miliarde de lei este impactul majorării salariilor bugetarilor. Marius Budăi: „Dar impactul la leuţ îl putem afla după prima lună” Ordonanță de urgență privind blocarea creșterilor salariale la bugetari. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că impactul majorării salariilor bugetarilor este de puțin peste două miliarde de lei, „dar impactul la leuţ îl putem afla după prima lună de plată pentru că mai sunt posturi vacante neocupate”.

UPDATE.  Marius Budăi a declarat, luni, că pregătește un nou pachet de măsuri sociale pentru această iarnă în contextul creșterii preturilor la utilități şi alimente. Ministrul Muncii a mai anunțat că în acest proiect intră şi categoriile de oameni care mai au cinci ani până la pensie şi nu-şi găsesc un loc de muncă.

Ştirea iniţială: Impactul Ordonanţei de majorare a salariilor în sectorul bugetar este de puţin peste 2 miliarde de lei până la sfârşitul acestui an, a anunţat, luni, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ministrul mai spune că salariații de la stat sunt cetățeni români și au fost afectați de prețurile mari. Mai exact, acesta a spus că „bugetarii, ca și angajații din mediul privat, sunt cetățeni români și au fost afectați de prețurile mărite”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reamintim că Ministerul Muncii a publicat pe data de 17 august, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată. Însă nota de fundamentare nu conține un calcul privind impactul bugetar.

Marius Budăi, despre diferența uriașă dintre salariile de la stat şi cele de la privat

Cu privire la diferența uriaşă dintre salariile de la stat și cele din sectorul privat, Marius Budăi a susținut că în sectorul privat se fac plăți la negru: încă se practică acea situaţie în care plata angajaților pe hârtie este 2 lei, iar în mână 5 lei.

„În România încă se practică, din păcate, şi lucrătorii se complac în această situaţie, plata cu 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână. Dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta va fi diferenţa”, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a negat orice intenţie de naţionalizare a Pilonului II de pensii

„Trebuie să avem o consultare cu cei de la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r) pentru că acolo sunt specialiştii şi vom veni cu nişte măsuri. Controversele legate de declaraţiile mele au fost create în mod artificial de unii colegi din politică.

Aceştia îşi doresc să mai iasă la suprafaţă cu câte ceva şi neavând ceva plauzibil, pozitiv, încearcă să facă subiect din nimic. Nu s-a discutat niciodată despre o naţionalizare a Pilonului II, a fost un subiect fals”, a subliniat ministrul Muncii, într-o intervenție la digi24.

Adrian Câciu, despre majorarea salariilor bugetarilor

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, joi, la Guvern, că Ordonanţa privind majorarea salariilor bugetarilor cu un sfert din diferența până la grila din 2022 ar putea fi aprobată săptămâna viitoare iar măsurile privind sporurile vor fi analizate separat.

„Cred că Ordonanţa va fi aprobată săptămâna viitoare. Restul de măsuri privind sporurile a rămas să fie analizate separat şi să se vină, totuşi, cu o abordare integrată la nivel de întreg aparat bugetar pentru a nu crea noi inechităţi. Sporurile sunt mai sensibile decât salariul de bază. La acest moment decizia a fost ca recuperarea să fie de doar 1/4 la cei care au înregistrat diferenţe faţă de grila 2022”, a declarat Adrian Câciu.