Două cartiere din București, prăbușiri de prețuri. Cu cât au scăzut
- Iulia Moise
- 10 noiembrie 2024, 16:05
Prețurile apartamentelor vechi cu trei camere din unele cartiere ale Bucureștiului s-au scumpit, altele s-au ieftinit. Cumulativ, prețurile locuințelor la bloc au înregistrat o temperare, în luna octombrie, după mai multe luni de creștere continuă.
Dar, ceea ce e uimitor, prețurile apartamentelor au înregistrat scăderi de până la 12.000 de euro în două cartiere cândva căutate ale Capitalei.
Tendința creșterii prețurilor la apartamente s-a stabilizat
După o creștere de 4,9% în luna august față de aceeași perioadă a anului trecut, piața a accelerat în septembrie cu 5,6%, iar în octombrie tendința s-a temperat, revenind la o creștere de 4,9%.
În aceste condiții, prețul mediu al unui apartament cu trei camere în luna octombrie 2024, a ajuns la 112.308 euro, conform Indexului Imobiliar ZF, realizat în colaborare cu SVN România.
Acesta însemnă o scădere de aproximativ 80 de euro față de media din luna anterioară.
În ce cartiere sunt scumpiri, în care se ieftinesc apartamentele
De la lună la lună, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat în Drumul Taberei, cu -7%, și zona Iancului-Mihai Bravu, cu 10%.
În cartierele Titan și Dristor, prețulrile apartamentelor de trei camereau crescut cu 10%, respectiv 8% în octombrie față de septembrie.
De la an la an, creșteri semnificative de prețuri s-au consemnat la apartamentele de trei camere din cartierele Dristor, cu 15,9%, și Titan, cu 25%.
În ceea ce privește scăderile, cel mai rău este pentru cei ce vor să vândă apartemente din carierele Crângași și Oleniței-Brâncoveanu, ale căror prețuri au scăzut cu 7,8%, respectiv 7,4%.
Indicele de prețuri, schimbări la cartiere
Pentru a asigura o mai mare precizie a datelor, începând din luna ianuarie 2024, ZF Index Imobiliar a inclus 13 zone în loc de 20, concentrându-se astfel pe cartierele cu un număr semnificativ de tranzacții.
Astfel, au fost eliminate zonele 1 Mai, 13 Septembrie și Vitan Mall, iar cartiere precum Brâncoveanu au fost incluse acum în zona Olteniței, Mihai Bravu - în zona Iancului, iar Ștefan cel Mare - în Moșilor, în timp ce Victoriei este considerat împreună cu Unirii, ca parte din zona centrală a Capitalei.
În același timp, și apartamentele construite între 1978 și 1990 sunt luate în calcul, nu doar cele din intervalul 1980-1990.