Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul „Transformatorul”. Fenechiu plătește singur prejudiciul de 5, 7 milioane de lei. A rămas și fără banii câștigați ca parlamentar
Dosarul „Transformatorul”. Fenechiu plătește singur prejudiciul de 5, 7 milioane de lei. A rămas și fără banii câștigați ca parlamentar

Dosarul „Transformatorul”. Fenechiu plătește singur prejudiciul de 5, 7 milioane de lei. A rămas și fără banii câștigați ca parlamentar

Fostul lider PNL a aflat că i-au fost blocate toate conturile de la bănci. Acum se plânge, din pușcărie, că nu are cu ce-și crește copiii

Relu Fenechiu a primit o veste extrem de proastă în Penitenciarul din Vaslui: după mai bine de doi ani de când a fost condamnat la cinci ani de închisoare, judecătorii au dat undă verde executorilor judecătoreşti pentru a recupera prejudiciul din dosarul „Transformatorul”. În urmă cu câteva zile, magistrații de la Tribunalul Iaşi au respins contestaţia la executare formulată de Relu Fenechiu împotriva Biroului Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Iovu Sîrbu Ciprian Ioan.


Prin această contestație, Fenechiu a sperat să scape de scoaterea la vânzare a caselor și terenurilor pe care le deține în zona Bucium. Acesta a susţinut că executorii judecătoreşti au încercat să-i scoată bunurile la vânzare în mod abuziv şi i-au pus poprire pe conturi în mod nedrept. În primă fază, Judecătoria Iaşi i-a admis în parte contestaţia lui Fenechiu în sensul că acesta nu trebuie obligat să plătească de unul singur onorariul executoriilor. Este vorba de 77.000 lei, sumă despre care Relu Fenechiu a susţinut că trebuie plătită de toţi acuzaţii din dosar, inclusiv şi de foştii directori din cadrul Electrica Moldova SA.

Înainte ca judecătorii să-i respingă această contestaţie, Relu Fenechiu a încercat să-i înduioșeze. Acesta a spus că îi este foarte greu să aibă grijă de familia lui, având în vedere că se află în spatele gratiilor. „Executorul a ignorat că subsemnatul sunt căsătorit şi am doi copii în întreţinere, blocându-mi în acest fel orice posibilitate de a asigura mijloacele de existenţă pentru familia mea”, a declarat Relu Fenechiu în faţa judecătorilor.

„Nu voi mai putea avea mijloace de existență”

De asemenea, fostul lider PNL este foarte nemulţumit că executorii judecătoreşti i-au pus poprire pe salariul de parlamentar. „Precizez că, în contul deschis pe numele meu, încasam indemnizația de parlamentar în Camera Deputaților, venit ce se circumscrie noțiunii de salariu”, a completat Fenechiu.

Supărarea mare a acestuia vine şi ca urmare a faptului că executorul a trimis adresă către două firme fostului ministru al Transportului pentru a-i lua banii din dividende. Condamnatul susţine însă că acele dividende provenite de la societăţile Engeko SRL (fosta SC Fene Grup SRL) şi Tehnorom SRL sunt bunuri comune ale familiei.

„Executorul pune în vedere celor două societăți înființarea unei popriri asupra tuturor beneficiilor cuvenite, venituri din dividende, pe care cele două societăți mi le datorează, până la concurența sumei de 5.749.413 lei. În întocmirea acestor acte de executare silită, executorul judecătoresc ignoră un aspect esenţial: dividendele au caracterul de bun comun deoarece au intrat în patrimoniul debitoriului în timpul căsătoriei.Având în vedere că mi-au fost blocate toate conturile nu voi mai putea avea mijloace de existență. Executorul trebuia să pună poprire cu până la o treime din venitul lunar”, s-a revoltat fostul ministru liberal.

Soția a făcut cerere de partaj

Această contestație împotriva executării silite a scos la suprafață anumite aspecte greu de crezut: Fenechiu a susținut tot timpul că este mult mai sărac decât se credea. Trebuie menționat că, în vremurile de glorie, acesta a sponsorizat PNL cu câteva zeci de miliarde de lei vechi, bani dați cu documente. Având în vedere că ceilalți acuzați din dosar nu au foarte multe proprietăți pe numele lor, executorii își doresc să recupereze toată suma de 57 miliarde lei vechi de la Fenechiu. Pe de altă parte, în urmă cu câteva săptămâni, Mariana Fenechiu, soția fostului ministru, a formulat o cerere de partaj. Aceasta susține că vrea 50 la sută din averea lui Relu Fenechiu, pe motiv că toate bunurile au fost dobândite în timpul căsătoriei.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: