Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul morții polițistului Gigină. Un fost șef al Poliției Rutiere îl acuză de lipsă de omenie pe Gabriel Oprea
Dosarul morții polițistului Gigină. Un fost șef al Poliției Rutiere îl acuză de lipsă de omenie pe Gabriel Oprea

Dosarul morții polițistului Gigină. Un fost șef al Poliției Rutiere îl acuză de lipsă de omenie pe Gabriel Oprea

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă a fost audiat la DNA, în dosarul morții polițistului Gigină, în care a fost pus sub acuzare fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

La ieșirea din sediul DNA, Diniță a fost întrebat de jurnaliști dacă se putea constitui o coloană oficială fără un antemergător motociclist, ţinând cont de condiţiile meteorologice."Da. Cred că da, dacă mai ai un pic de omenie, aşa. E acelaşi lucru ca şi cum ai ţine un agent de poliţie rutieră în stradă pe vremea asta câinoasă să dirijeze de dimineaţă de la opt până după-masă la patru. Cam cum credeţi că e? Şi nu au voie la pelerină", a răspuns fostul șef al Poliției Rutiere, citat de Agerpres.  

Cu privire la un eventual refuz al poliţistului Bogdan Gigină de a face parte din coloana oficială, Diniţă a precizat că motociclistul putea fi sancţionat dacă nu avea aprobare. "Putea să fie sancţionat atât timp cât pleca fără aprobare din post. (…) Dar cineva trebuia s-o aprobe, cineva trebuia să fie cerebral la momentul la respectiv", a spus fostul şef al Poliţiei Rutiere.

Anterior, la sosirea la DNA, Diniţă a afirmat că regulamentul de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice prevede că "orice ministru poate, la cerere, să fie însoţit de echipaje specializate ale Poliţiei Rutiere".

"Există un articol în regulamentul de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice, care spune la articolul 223 alineatul 3 că orice ministru poate, la cerere, să fie însoţit de echipaje specializate ale Poliţiei Rutiere. La cerere. (…) În ordinul de misiune nu se spune 'se deplasează', se spune 'locul de plecare şi destinaţia'", le-a declarat Lucian Diniţă jurnaliştilor la intrarea în sediul DNA.

Întrebat dacă ştie de ce fostul ministru de Interne Gabriel Oprea l-ar fi propus în apărarea sa, Diniţă a răspuns: "Nici nu ştiu dacă dânsul (Gabriel Oprea – n.r.) m-a propus, sincer. (…) Citaţia este citaţie, ţi se spune ora şi locul. Mai departe nu ştiu să spun despre ce e vorba". Tot marţi, în acelaşi dosar, a fost audiat la DNA şi fostul şef al Poliţiei Române Petre Tobă.

Pe 7 decembrie 2016, Gabriel Oprea, Petre Mazilu – administratorul firmei General MPM Impex SRL şi Adrian Corcodel – şeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină au fost puşi sub acuzare de DNA pentru ucidere din culpă.