Foarte slăbit și mult îmbătrânit s-a prezentat, ieri, Viorel Hrebenciuc la Curtea de Apel, pentru a fi audiat în dosarul finanțării campaniei electorale a PSD cu 1 milion de euro. Fosta eminență cenușie a partidului a dat peste cap apărările inculpaților după ce a declarat că a fost trimis de Mircea Geoană la Ioan Niculae pentru a cere bani în vederea achitării unor sondaje către institutul Insomar.

A dispărut studiul

Până ieri, avocații miliardarului Niculae și cei ai lui Bunea Stancu au susținut că nu a fost vorba de mită în acest caz, ci de plata din partea Interagro (firma lui Niculae) a unui studiu privind evoluția pieței construcțiilor din România. După declarația sub jurământ a lui Hrebenciuc, studiul „construcțiilor” a fost spulberat, iar avocații au cerut încă un termen ca să-și pregătească apărarea în funcție de noile dezvăluiri.

Tot atunci a fost momentul în care „Regele gazului ieftin”, a început să transpire din ce în ce mai tare. Din boxa acuzaților, Viorel Hrebenciuc l-a salutat din cap, descumpănit, pe fostul baron de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. A arătat că își menține declarațiile inițiale dar are și câteva completări. După care aproape jumătate de oră s-a „spovedit” judecătorilor. A povestit că a ajuns la Ioan Niculae trimis de candidatul Mircea Geoană deoarece miliadarul a refuzat să vorbească cu Ionuț Costea, cumnatul și primul „mesager” al lui Geoană.

După ce a răspuns mai multor curiozități ale judecătorilor, Hrebenciuc a plecat însoțit de gardian înapoi în închisoare. În sală a rămas Cristian Burci, citat și el ca martor în proces. „Aveți cumva un pistol în buzunar?”, l-a întrebat judecătorul pe Burci, moment în care acesta a scos mâna din buzunar și a luat poziția cuvenită în fața instanței.

A explicat apoi, din punctul său de vedere, ce reprezintă interceptările din dosar. Deoarece PSD avea o datorie către firmele sale, a blocat conturile partidului. De asta s-a întâlnit cu Bunea Stancu, pentru a discuta o reeșalonare a plății.

Explicația lui Burci

Când a fost întrebat ce a vrut să spună baronul când i-a promis că 3-4 oameni cu bani vor fi adunați în jurul partidului, Burci a explicat că asta era procedura în 2009, adică oamenii de afaceri sprijineau financiar partidul și după alegeri ei erau sprijiniți de partid prin contracte cu statul.

Ce voia să știe Alice Drăghici

La un moment dat, procurorul DNA l-a întrebat pe Hrebenciuc dacă a fost vizitat la închisoare de avocata lui Niculae, Alice Drăghici (foto). Surprins, fostul deputat a explicat că a vorbit cu avocata miliardarului în urmă cu două zile la instanța supremă. Acolo, Drăghici l-a întrebat dacă o să se prezinte ca martor și dacă are de gând săși schimbe declarația inițială dată în acest dosar. „I-am explicat că nu o să vin deoarece nu mă simt prea bine. S-a arătat ușor mirată de răspunsul meu”, a declarat Hrebenciuc în fața judecătorilor. Imediat, Drăghici a cerut un termen pentru a pregăti apărarea în lumina noilor dezvăluiri făcute de fostul deputat PSD, arestat în dosarul „Jaf în codrii României”. Deși DNA s-a opus unui nou termen, magistrații au stabilit ca pe 2 aprilie să fie ultima înfățișare.


FOTO: Alice DrăghicMartorul cheie a explicat mecanismul fi nanțării PSD

Fostul deputat a declarat judecătorilor că a discutat cu Niculae despre plata a aproximativ 100.000 de euro pentru o serie de sondaje de opinie privind șansele de reușită la prezidențiale ale candidatului Mircea Geoană. „El cunoștea modalitatea de finanțare a sondajelor. Plățile se făceau în urma discuțiilor lui Geoană cu Sorin Ovidiu Vîntu, care era acționar la Insomar”, a arătat Hrebenciuc. Întrebat de judecător dacă a mai fost și la alte firme pentru a cere bani pentru campanie, fostul deputat a nominalizat societatea Realphone de la care PSD a luat bani cu împrumut.


FOTO: Viorel Hrebenciuc„Lui Niculae i-am cerut să finanțeze sondajele de opinie ale Insomar, nu studiul privind construcțiile din România”, a punctat Hrebenciuc. Imediat după declarațiile lui Hrebenciuc, Geoană a emis un comunicat în care neagă că l-a trimis pe Hrebenciuc după bani la Niculae, iar dacă fostul deputat totuși s-a dus, a făcut-o în nume propriu. Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu și-a folosit influența pentru a obține suma de 1 milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, pentru a finanța PSD. În schimbul banilor, Niculae își numea oameni loiali în funcții cheie din Guvern.

Te-ar putea interesa și: