Dosarul Coldea. Șefu' ala mare, supărat că nu s-au făcut plățile: E obișnuit să dea dispoziții, că dacă ești șef toată viața. Stenograme

Dosarul Coldea. Șefu' ala mare, supărat că nu s-au făcut plățile: E obișnuit să dea dispoziții, că dacă ești șef toată viața. Stenograme Florian Coldea. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Florian Coldea a fost pus sub acuzare de procurorii DNA. De asemenea, aceeași măsură a fost aplicată și în cazul lui Dumitru Dumbravă, general SRI în rezervă, fost șef al Direcției Juridice a SRI și fost secretar general. Cei doi sunt acuzați de  săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Florian Coldea, acuzat de trafic de influență și spălare de bani

În același dosar, avocatul Doru Trăilă și omul de afaceri Dan Tocaci sunt acuzați de trafic de influență. Astfel, cei patru implicați în acest caz au fost plasați de DNA sub măsura controlului judiciar sub cauțiune. Totodată, pe numele fiecăruia a fost stabilită o cauțiune de 500.000 de lei, pe care trebuie să o achite în decurs de 1 săptămână.

Totodată, firmele SC Wise Line Consulting și Strategic Sys SRL, deținute de cei doi generali, sunt acuzate de DNA de spălare de bani.

 „ În perioada martie 2023 – aprilie 2024, numiții Coldea Florian, Dumbravă Dumitru și Trăilă Doru – Florel, acționând ca membri ai unei echipe ce pretinde că poate influența actul de justiție și chiar să îl controleze, au fundamentat încă din anul 2019 un mod de operare prin încheierea unui contract cadru de consultanță între S.C.P. „Doru Trăilă și Asociații” și SC Wise Line Consulting SRL (fostă Intell Cube Consulting SRL, societate controlată de către Dumbravă Dumitru), și ulterior prin încheierea unui contract de consultanță generală între SC Wise Line Consulting SRL și SC Strategic Sys SRL (societate controlată de către Coldea Florian), ambele având ca scop ascunderea legăturii între beneficiarul serviciilor de asistență juridică și numiții Coldea Florian și Dumitru Dumbravă, beneficiind și de sprijinul numitului Tocaci Dan - Victor, au pretins de la numitul Hideg Robertino - Cătălin suma de 700.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra magistraților din cadrul Tribunalului București și respectiv ai Curții de Apel București în vederea pronunțării unor hotărâri favorabile martorului denunțător, în dosarul nr. 27485/3/2022.

Ne puteți urmări și pe Google News
Spălare de bani. Florian Coldea

Dare de mită. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pretinderea a fost urmată de acceptarea promisiunii sumei de 600.000 de euro și de încasarea efectivă a sumei de 438.000 de lei și 38.000 de euro, iar pentru încasarea diferenței până la suma de 600.000 de euro și pentru a-l determina pe martorul Hideg Robertino - Cătălin să renunțe la demersurile judiciare de denunțare a faptelor de corupție au exercitat acte de constrângere psihică asupra acestuia și au declanșat procedura de executare silită atât împotriva sa ca persoană fizică, cât și împotriva firmei SC Sanimed Internațional Impex SRL”, conform procurorilor.

„Fondatorii statului paralel”

Procurorii DNA arată că la începutul anului 2023, Dan Tocaci i-ar fi propus lui Cătălin Hideg să-l pună în legătură cu Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Astfel, acesta i-ar fi pretins suma de 2000 de euro pentru o deplasare în Monaco. Scopul călătoriei ar fi fost discuțiile cu Bogdan Neidoni, un apropiat al lui Florian Coldea, care ar fi intermediat colaborarea.

„Numitul Tocaci Dan – Victor i-a prezentat pe numiții Coldea Florian și Dumbravă Dumitru ca fiind fondatorii „statului paralel”, persoane puternice, cu influență asupra magistraților, creându-i martorului denunțător convingerea că sunt singurii care te pot salva atunci când „intri în malaxor”, potrivit constatării DNA.

Totodată, procurorii arată că apropiații lui Coldea i-au fost prezentați (martorului) „ca fiind singurii în măsură să îl ajute să își păstreze libertatea și să își desfășoare în continuare activitatea comercială”.

Florian Coldea, acuzat de trafic de influență

„În luna iulie 2024, în timp ce se afla la o terasă din municipiul București, martorul Hideg Robertino – Cătălin a fost prezentat de către un om de afaceri numitului Coldea Florian, împrejurare în care acesta i-a spus că are cunoștință despre problemele judiciare cu care se confruntă, l-a întrebat dacă mai rezistă și i-a lăsat de înțeles că îl va sprijini pentru rezolvarea acestora întrucât a fost rugat de mai mulți prieteni comuni.

La acest moment martorul susține că nu a discutat în concret despre ajutorul ce i-ar putea fi acordat și nici despre condițiile în care ar putea beneficia de acest sprijin, însă în cadrul discuțiilor ulterioare, numiții Dumbravă Dumitru și Trăilă Doru - Florel au făcut permanent referire la „șeful cel mare”, fapt ce i-a creat numitului Hideg Robertino - Cătălin convingerea că atât promisiunile făcute de Coldea Florian, cât și suma pretinsă erau discutate și decise de către cei trei, iar influența asupra magistraților era una a „echipei”, în cadrul căreia acesta din urmă deținea poziția de lider.

La scurt timp după întrevederea de la terasă, Tocaci Dan – Victor l-a contactat din nou pe martorul Hideg Robertino - Cătălin și i-a spus că numitul Coldea Florian și-a exprimat acceptul pentru ca ei să se întâlnească cu „echipa sa”, respectiv cu Dumbravă Dumitru și cu Trăilă Doru – Florel”, arată procurorii.

Ulterior, Cătălin Hideg și Dan Tocaci s-au întâlnit cu Dumbravă. Astfel, acesta i-ar fi prezentat martorului denunțător „serviciile” pe care le ofereau. Totodată, situația juridică a acestuia a fost prezentată ca fiind una gravă.

Coldea la DNA. Foto: agerpres

Florian Coldea la DNA mai 2024 Sursa Foto: Captură Video

Suma cerută de „șeful cel mare”

„În cadrul acestei întâlniri numitul Dumbravă Dumitru i-a făcut martorului denunțător o prezentare a serviciilor pe care le ofereau, a posibilităților de investigare și de supraveghere operativă pe care le aveau, după care i-a prezentat situația sa juridică ca fiind una gravă, dându-i de înțeles că știe în amănunt obiectul dosarului penal și că șansele de a primi o condamnare cu suspendare sunt foarte mici. În același context numitul Dumbravă Dumitru i-a precizat că „există o rază de speranță și că se va gândi cum să optimizeze lucrurile” pentru ca soluția finală să îi fie favorabilă și să nu ajungă la închisoare, precizându-i că serviciile lor nu sunt ieftine. În contextul discuțiilor privind prețul serviciilor, martorul denunțător susține că a abordat și problema controlului judiciar, arătând că asumarea plății sumei pretinse a avut loc doar în contextul în care i s-a promis că măsura preventivă nu va mai fi menținută.

De altfel, martorul Hideg Robertino - Cătălin a declarat că principalul motiv pentru care a semnat contractul cu echipa lui Florian Coldea l-a constituit promisiunea că până la 30 octombrie 2023 „va fi liber” și faptul că i s-a creat convingerea că „era o problemă pe care ei o puteau rezolva. În perioada următoare, martorul denunțător a primit de la numitul Dan Tocaci - Victor numărul de telefon al avocatului Trăilă Dorul - Florel, pe care l-a contactat și cu care, în luna august 2023, s-a întâlnit de mai multe ori pentru a stabili termenii colaborării.

Acesta i-a precizat că a avut o discuție cu ceilalți doi colaboratori, respectiv cu Dumbravă Dumitru și Coldea Florian, și că au stabilit un onorariu de 700.000 de euro plus T.V.A. Martorul a mai precizat că atunci când vorbea despre Dumitru Dumbravă și Florian Coldea, avocatul Trăilă folosea termeni precum ,,prietenul nostru” (cu referire la domnul Dumbravă) și ,,șefu´” sau ,,FC-ul” (cu referire la Florian Coldea).”, potrivit procurorilor.