Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dosarul Ayahuasca continuă. Emil Boc, chemat în fața instanței. Ce conexiuni ar exista
Dosarul Ayahuasca continuă. Emil Boc, chemat în fața instanței. Ce conexiuni ar exista

Dosarul Ayahuasca continuă. Emil Boc, chemat în fața instanței. Ce conexiuni ar exista

Emil Boc, fostul premier al României, a fost citat în dosarul Ayahuasca. Liderul politic urmează, cel puțin teoretic, să fie audiat în cursul zilei de marți la Tribunalul București. Planul ar putea fi dat peste cap de protestul grefierilor, care are loc în intervalul 10:00-12:00.

Evenimentul Zilei a anunțat de la finalul anului 2019 că Emil Boc urmează să fie audiat. 

Fotul premier al României Emil Boc ar putea fi audiat marţi la Tribunalul Bucureşti, ca martor, în dosarul concubinei lui Gelu Oltean, trimisă anterior dosarului Ayahuasca, în care este arestată preventiv în prezent, în judecată pentru pretinse fapte de trafic de influenţă.

Fostul demnitar ar chestionat de judecători în dosarul Vanessei Amal Younes despre faptul că aceasta din urmă este acuzată de procurorii anticorupţie că ar fi pretins şi apoi primit un milion de euro de la un afacerist cu promisiunea că ea poate interveni la un înalt demnitar al statului pentru aprobarea unor documente ce priveau licenţe IT.

„În baza art. 284 C.p.p. persoana amendată poate cere reducerea ori anularea amenzii în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii. Amână cauza la data de 28.01.2020, ora 11,00, sala 213,CF10(p) pentru lipsa de apărare a inculpatei. Pune în vedere martorilor Florică Claudiu Ionuţ şi Verioti Gheorghe să se prezinte la următorul termen de judecată fără a mai fi citati. Se ia act că martorul Dinu Mihail Pescariu este plecat din tară la termenul următor, urmând a fi citat la un termen de judecată ulterior, după data de 3.02.2020. Se citează martorii Verioti Elena şi Boc Emil la adrsele mentionate în rechizitoriu”, se arată în minuta Tribunalului Bucureşti.

În rechizitoriul transmis Tribunalului Bucureşti aceştia notează că în perioada februarie – august 2011, femeia a pretins și ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro. Vanessa a promis că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licențele IT pentru produse utilizate de către Ministerul Educației Naționale în școli.

Documentația respectivă a fost aprobată la data de 06 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, menționate mai sus. Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinși, în două tranșe, printr-un intermediar, astfel:

– suma de 720.621 euro a fost virată în contul unei societăți controlată de Youness Amal Vanessa, exact în ziua în care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a primit confirmarea oficială a aprobării documentelor respective (14.07.2011), iar restul sumei i-a fost înmânată inculpatei în numerar.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra mai multor bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje etc.) ce aparțin inculpatei.

Ghidul medical care a stârnit curiozitatea procurorilor

Potrivit informaţiilor din presa centrală Emil Boc ar fi locuit în acelaşi imobil de pe Calea Victoriei în care a locuit şi Vanssa Youness.

În plus la percheziţiile din dosarul de trafic de influenţă al femeii în locuinţa sa s+ar fi găsit un ghid medical ce ar fi aparţinut fostului demnitar.

Astfel Emil Boc a trebuit să explice anchetatorilor de la DNA daca nu cumva el putea fi înaltul demnitar cu care femeia se lădua omului de afaceri de la care ar fi pretins şi primit un milion de euro cu promisiunea de intervenţie.

Emil Boc a susţinut la acea vreme că nu cunoaşte nimic despre ce făcea Vanessa Youness iar dacă ea i-a invocat numele el nu ar fi ştiut.