Într-o ediție de colecție a emisiunii „Dosare de presă”, de pe evz.ro, Mirel Curea îl are ca invitat pe Dan Andronic. Acesta povestește cum și-a început meseria de jurnalist, la 22 de ani, chiar la Evenimentul Zilei, ziar pe care a ajuns, câțiva ani mai târziu.

A ajuns în fața lui Ion Cristoiu, la îndemnul tatălui său, celebrul caricaturist Adrian Andronic, de a-și căuta un loc de muncă. Dan Andronic a mărturisit că viza un post de arhivar, căci „pe vremea aia se legau ziarele. Arhiva era fizică. Era pe format de hârtie”.

După ce Ion Cristoiu i-a pus câteva întrebări, însă, cariera i-a fost „deturnată” spre altă direcție.

„Ion Cristoiu mi-a pus niște întrebări și mi-a zis. ”Nu, tu nu ești bun de arhivă. Tu ești bun la Politic. ” Nu știu cum a stabilit el că-s bun la politic. Dar mi-a zis, „De mâine, vii și lucrezi la secția Politic, cu Bogdan Ionescu”. L-a chemat pe Bogdan Ionescu, care era șeful secției Politic și i-a zis „De mâine îl iei pe băiatul ăsta”, și așa și pe dincolo.

Și, a doua zi am venit, și am început așa, ușor-ușor, mai întâi am stat în picioare, după aia am primit un scaun, după aia un colț de masă, și tot așa… un pix… Era mare problemă să ai pixuri pe vremea aia”, a spus Dan Andronic.

Cum a ajuns Dan Andronic redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei, la doar 23 de ani?

Cunoscutul om de presă i-a povestit lui Mirel Curea, pentru prima oară, cum a ajuns redactor-șef adjunct, la ziarul la care, cu mai puțin de un an în urmă, venise cu intenția să se angajeze ca arhivar.

„Hai să-ți povestesc un lucru pe care tu nu-l știi. Cum am ajuns redactor șef adjunct. În 1993, sau 94, dacă nu mă înșel, că țin minte a apărut Ultimul Cuvânt. Primul cotidian color, la care Vlad Petreanu era redactor șef, era tot sub pulpana lui Burci făcut. Primul cotidian full color din România. Cu Dragoș Grigoriu, care acuma are o companie de publicitate. Mulți oameni. Ei, și atunci se făceau recrutări de oameni. (…)

Și țin minte că m-a luat Sorin Roșca Stănescu, am mers la bufet.  (…) Și mi-a propus să vin la Ultimul Cuvânt. Și mi-a propus salariul de 900 sau 1000 de dolari americani, pe vremea aia. Salariu foarte mare. Enorm, mai ales că eu eram la 23 de ani. Eram Michael Jackson.

Și i-am zis NU. Și-a zis ”Îți dau 1100.”

Și-am zis NU. Și zice, „Îți dau 1200, mai mult nu pot. Ăsta e bugetul pe care-l am. Deja am depășit. Dar vreau neapărat să vii.”

Și i-am zis ”Băi, Sorine, nu te supăra. NU vin.” Zice, ”Dar de ce nu vii?”

Zic, „Simplu. De la tine nu am ce învăța.” Zic, „De la Cristoiu am.” S-a uitat la mine și a făcut un gest pe care n-o să-l uit niciodată. M-a luat de mână, m-a dus la Cristoiu în birou, dar efectiv m-a luat de mână, a intrat peste Cristoiu. Cristoiu, cum știi, scria editorialul, era o întreagă metafizică, alchimia era la ea acasă. Și scria editorialul și a pufnit el așa, cum era bondoc și grăsan pe vremea aia, „Da, dragă, ce vreți”, ușor scârbit. Și Sorin Roșca Stănescu îi spune „Ioane, pe ăsta îl pui redactor șef adjunct, în locul meu”, a povestit Dan Andronic.

„Tu îți dai seama că o să fii cel mai tânăr redactor șef adjunct din istoria presei române?”

Dan Andronic a mai spus că reacția de moment a lui Ion Cristoiu a fost de șoc spre neîncredere.

„Cristoiu se uită la el și zice, „Ce, ești nebun? Are 23 de ani! Cum să-l pun pe ăsta?” „Ascultă-mă ce-ți spun. Pe ăsta-l pui”. Și Cristoiu zice ”Da de ce să-l pun pe ăsta? Ce ți-a venit?”

Zice „Păi, i-am oferit 1200 de dolari și n-a vrut să vină. Ăsta te iubește. Mi-a spus că vrea să stea cu tine, că de la tine are ce învăța.

(…) Și, din momentul ăla am devenit. Și Cristoiu zice. „Bine, îl pun. Dar tu îți dai seama că o să fii cel mai tânăr redactor șef adjunct din istoria presei române?” Zice, „Mă bați și pe mine”. Eu nu știu la cât ajunsese. La 24 de ani, sau la 25. Zice, „O să mă bați chiar și pe mine și o să fii cel mai tânăr din istorie.”

Zice, „Poți?” Și eu am zis, „Da, pot. Bineînțeles că pot”.  Și așa am ajuns redactor șef adjunct la Evenimentul Zilei”, a mărturisit jurnalistul.