"Dosare de presă" cu Radu Tudor. Un fanatic al presei, cu povești fabuloase

"Dosare de presă" cu Radu Tudor. Un fanatic al presei, cu povești fabuloase

Realizatorul TV Radu Tudor a cochetat cu domeniul care l-a făcut celebru, armată și chestiuni legate de securitate, de foarte tânăr. Revoluția l-a prins student la Mecanică, în Timișoara. A văzut primii morți ai Revoluției printre colegii săi, fiind apoi anchetat de Securitate. Era un devorator de presă, motiv pentru care a abandonat ingineria pentru jurnalism. Restul e istorie.

Invitatul lui Mirel Curea la ediția de joi a emisiunii "Dosare de presă" este genul de om pe care meseria l-a găsit. "Eram un consumator uriaș de presă, în perioada '90- '91 toți banii îi dădeam pe ziare. Plecam cu câte 20 de ziare la subraț: Expres, Zig Zag, Baricada - titluri care nu mai sunt, Nu-ul de la Cluj, Contrastul de la Constanța, Ediția de Vest, apoi cotidianele. Săptămânalul Expres (n.r. - fondat de Ion Cristoiu) mi-era cel mai la suflet", mărturisește jurnalistul.

Astrele s-au aliniat și după ce a părăsit facultatea din Timișoara ("aș fi fost un inginer ratat al României", punctează el), întâmplarea a făcut să vadă un anunț despre înființarea Școlii Superioare de Jurnalistică, o pepinieră de presă autentică a vremii, condusă de o elită. Acolo a făcut un pas decisiv în carieră.

"La EVZ veneam la 9, plecam nu se știa când. Aveam un entuziasm nebun"

"Când a apărut Evenimentul Zilei fierbeam, aș fi făcut orice să lucrez acolo. Am pornit în mai 1992 cu o redacție în orb.Erau 200 de oameni la etajul 2 al Casei Presei. Mi-aduc aminte de absolut toți ca și cum ar fi fost ieri. În hala aia imensă uneori făceam proză, aveam impresia că suntem mari creatori. Cristoiu era supărat pe noi pentru greșelile jurnalistice. Veneam la 9, plecam nu se știa când. O făceam cu un entuziasm nebun", își amintește invitatul.

La debutul în presă

Radu Tudor s-a născut în Constanța, bunicii din partea mamei fiind din Oltenia. Între bunica sa, care a crescut 5 copii și bunicul său a fost o poveste de dragoste ca în filme. Bunicul trecea cu tancul în drum spre Munții Tatra, a fost un coup de foudre. Vacanțele și le petrecea fie la Drobeta Turnu Severin, fie la Timișoara. "Sunt foarte atașat de aceste două orașe, reprezintă escapadele mele de vacanță. Era alt aer. Amintirile sunt spectaculoase".

Despre cum a prins primul șoc al Revoluției, despre spiritul Pieței Universității și întâlnirile cu lideri ai vremii precum Iliescu, Virgil Măgureanu sau faimosul Dumitru (Dima) Diacov, ziarist al TASS la acel moment, precum și despre alte istorii captivante, Radu Tudor stă de vorbă cu Mirel Curea joi de la ora 19, în direct, pe canalul de Youtube EVZ Capital și pe pagina de Facebook EVZ.ro.