Donarea de organe, transpusă într-o poveste emoționantă. Dr. Guenadiy Vatachki: Rata de refuz a crescut. Video

Donarea de organe, transpusă într-o poveste emoționantă. Dr. Guenadiy Vatachki: Rata de refuz a crescut. VideoSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat un clip video realizat de Agenția Națională de Transplant și Ministerul Sănătății, menit să încurajeze donarea voluntară de organe.

Donarea de organe, promovată printr-un clip aprobat de CNA

Potrivit dr. Guenadiy Vatachki, directorul Agenției, imaginile au rolul de a sublinia nu doar importanța acestui gest, ci și emoțiile puternice resimțite de echipele medicale implicate în aceste proceduri vitale, sperând să inspire publicul să sprijine această cauză.

„Fii erou! Donează VIAŢĂ! O persoană poate salva până la 8 pacienţi dacă îsi donează organele după deces. Spune DA donării de organe”, este mesajul transmis de către oficialii Agenţiei Nationale de Transplant.

Consiliul Național al Audiovizualului a dat undă verde pentru difuzarea unui clip creat de Agenția Națională de Transplant, în colaborare cu Ministerul Sănătății, având ca obiectiv încurajarea donării voluntare de organe. Scopul acestui clip este de a sensibiliza publicul cu privire la importanța donării, care poate oferi o șansă la viață pacienților aflați pe listele de așteptare.

„E un lucru pe care putem să îl difuzăm constant, repetitiv şi să rămână şi emoţia, pentru că medicii văd în spitale această experienţă pe care o au pacienţii care se tranplantează, e foarte emoţionant. Ei, neavând o speranţă, ea apare de undeva ca picată din ceruri şi atunci e vorba de o emoţie foarte puternică”, a declarat, joi seară, la Medika TV, directorul Agenţiei Nationale de Transplant, dr. Guenadiy Vatachki.

„Cum putem consemna că dorim să donăm?”

Medicul a detaliat mesajul central al clipului de promovare, explicând că povestea ilustrează un moment emoționant în care un soț consimte la donarea organelor soției decedate, menționând că aceasta ar fi fost dorința ei. Acest detaliu este esențial, deoarece adresează una dintre cele mai frecvente întrebări legate de donarea de organe: „Cum putem consemna că dorim să donăm?” Soluția prezentată este simplă – comunicarea dorinței în cercul familial, care reprezintă cel mai accesibil mod de a asigura respectarea voinței.

„O a doua povestioară curpinsă în acest clip este că bărbatul îşi presă consimţământul unui cadru medical care are un ecuson pe care scrie Coordonator de transplant. Aceşti oameni sunt şcoliţi special pe partea asta de transplant şi anume de a vorbi cu rudele pacienţilor decedaţi care se pretează la donarea de organe”, a mai explicat directorul ANT.

Media de refuz pentru donarea organelor a crescut în ultimii ani în România

Dr. Guenadiy Vatachki, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, a declaratcă rata de refuz a donării de organe în România a ajuns la 30-31%, cu 10% mai mare decât în urmă cu opt ani, iar în unele zone aceasta atinge chiar 50%, un aspect considerat îngrijorător. Medicul a subliniat că protocolul românesc privind declararea morții cerebrale este cel mai strict din Europa. În cadrul discuției la Medika TV, dr. Guenadiy Vatachki a abordat și motivele frecvent invocate pentru refuzul donării de organe, explicând că acestea contribuie semnificativ la menținerea acestei rate ridicate de refuz.

„În unele zone, din păcate este de peste 50 la sută, lucru care este extrem de îngrijorător. Este invocat cel puţin un motiv religios, ba ni se confesează că se duc la duhovnicul din preajmă şi acela le spune să nu doneze organele, lucru care este îngrijorător. Biserica, oficial, nu este împotrivă, sunt oameni care îi sfătuiesc după capul lor”, a afirmat Guenadiy Vatachki.

Conform declarațiilor, media de refuz, pe ţară,„ este de 30-31 la sută, în creştere cu 10 la sută faţă de acum 8 ani”.

Întrebat dacă există protocoale privind moartea cerebrală, directorul ANT a declarat: „Este un diagnostic consemnat de cel puţin doi medici de specialitate, dublat de examenul clinic care este interpretat de două ori şi examene paraclinice care sunt examene obiective care pot demonstra că activitatea cerebrală a încetat ireversibil”.

Acesta a mai precizat, „din punct de vedere al protocolului privind declararea morţii cererale, în România este cel mai strict din Europa”.

CNA solicită difuzarea clipului la TV

CNA a înaintat, la rândul său, cererea de difuzare a clipului care promovează donarea de organe.

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să adreseze furnizorilor de servicii media audiovizuale, la nivel naţional, local şi regional, rugămintea de a sprijini difuzarea spotului, precum şi postarea acestuia în mediul on-line pe propriile site-uri”, au transmis reprezentanţii CNA.