Românii, îndemnați să fie mai deschiși pentru donarea organelor. Apelul disperat al medicilor

Românii, îndemnați să fie mai deschiși pentru donarea organelor. Apelul disperat al medicilorDonarea de organe. Sursa foto: Arhiva EVZ

Medicii din România se confruntă cu o reticență în ceea ce privește donarea de organe. Pentru a îndemna spre o mai mare deschidere în acest sens, reprezentanții Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj şi ai Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) au lansat un apel comun.

Donarea de organe în România, privită cu reticență

Reprezentanții celor două structurii au lansat un apel către români. Acestora li se recomandă să arate mai multă deschidere privind donarea de organe, având convingerea că vor salva mai multe vieți.

Potrivit acestora, medicii din centrele de donare depun eforturi pentru a convinge familiile pacienților aflați în moarte cerebrală.

„Dificultatea este în centrele care au stabilitate pentru donare, de a identifica şi a convinge familia în acest proces de donare. Nu este uşor”, au precizat aceștia.

Cazul Pantelimon, pată neagră în domeniul Sănătății

Potrivit celor din fruntea ICUTR și ATR, scandalul mediatic legat de cazul Pantelimon a dus la mai multe probleme în sistem. În prezent, numărul transplanturilor efectuate în România este mai mic decât anul trecut.

„Din păcate, orice scandal mediatic, cum a fost cel de la 'Pantelimon', s-a resimţit imediat în activitatea de donare şi numărul de transplanturi este sub nivelul celor de anul trecut”, au adăugat aceștia.

Totodată, specialiștii de la Institutul de Urologie spun că aparținătorii trebuie să știe că „actul de donare este un gest profund umanitar”.

Ce trebuie să știe aparținătorii despre donarea de organe

Conform medicilor, acordul dat de familie într-un astfel de caz poate salva până la opt pacienți. În plus, specialiștii îi asigură pe aparținători că nu există „activităţi suspecte în acest sens”.

prelevare organe

prelevare organe / sursa foto: Arhiva EvZ

„De aceea, educaţia pacienţilor şi a populaţiei în general este foarte importantă”, a explicat medicul Florin Elec, preşedintele ROMTRANSPLANT.

Cum arată listele de așteptare

Potrivit preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, listele de așteptare conțin numele a mii de pacienți.

„Pe listele de aşteptare sunt peste 4.300 de pacienţi, pentru toate tipurile de transplant, dar cu precădere, cei mai mulţi sunt pe linie de transplant, peste 3.000 de pacienţi înscrişi pe listele de aşteptare. Dacă luăm în calcul faptul că sunt peste 14.000 de pacienţi în dializă, numărul este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţă”, a declarat Gheorghe Tache.

Ne puteți urmări și pe Google News