Dominic Fritz, probleme cu declarația de avere. Manevra folosită în cazul achiziționării unui teren cu soția sa

Dominic Fritz, probleme cu declarația de avere. Manevra folosită în cazul achiziționării unui teren cu soția sa Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli la Primăria Timișoarei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, s-a încurcat în declarațiile de avere din ultimii ani, după ce împreună cu soția sa, chinezoaica Yiran Lin, au achiziționat un teren.

Dominic Fritz s-a încurcat în hârtii şi în banii soției sale

Dominic Fritz a încercat să ascundă faptul că toți banii au fost plătiți de cea cu care este căsătorit, dar sub regimului matrimonial al separației de bunuri. Altfel spus, în caz de divorț, fiecare rămâne cu proprietățile și banii pe care-i are pe numele său.

„La începutul lunii septembrie 2021, la un an de când a fost ales primar al Timișoarei, Fritz și soția sa au semnat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru un teren de 732 de metri pătrați și o vilă pe strada Eneas din Timișoara. Yiran Lin a plătit un avans de 79.000 de euro, iar prețul total al tranzacției a fost stabilit la 279.000 euro, diferența urmând să fie plătită la data semnării contractului final”, arată Antena 3.

Ce arată contractul de vânzare cumpărare

Documentul stabilește în contractul de vânzare cumpărare că „Dl. Dominic Fritz Samuel cumpără ca bun propriu terenul intravilan în suprafață de 732 de metri pătrați, asupra căruia se va institui un drept de superficie în favoarea doamnei Lin Yiran pe o perioadă de 99 de ani, cu posibilitate de prelungire. Doamna Lin Yiran cumpără ca bun propriu construcția constând în casă P+1E”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În documentele notariale se arată că toți banii sunt achitati exclusiv din bani proveniți din conturile soției lui Dominic Fritz. Fiind cetățean chinez, Lin Yiran nu putea deveni proprietara terenului, așa că soția primește doar drept de folosință pentru terenul pe care este construită casa.

Dominic Fritz și soția Yiran Lin. Sursa foto. Facebook

Dominic Fritz a declarat altceva în declarația de avere

Mai exact, Dominic Fritz declară o cu totul altceva în prima declarație de avere.  Acesta trece că „a devenit proprietarul terenului intravilan, iar la modul de dobândire este trecut contract de donație și contract de vânzare-cumpărare”. Mai exact, terenul a fost dobândit prin două metode total diferite din punct de vedere legal. Lucru practic imposibil.

La următoarele rubrici din declarația de avere nu apare nicio precizare despre vreo sumă pe care soția sa i-ar fi donat-o, ci faptul că Lin Yiran a primit o donație de 83.000 de euro de la părinții săi din China. În condițiile în care Fritz și Lin sunt căsătoriți sub regimului matrimonial al separației de bunuri, din punct de vedere legal al averii, sunt doi străini și nu există bunuri comune.

Primarul Timișoarei a ascuns suma de 149.000 de euro, bani dați de soție pentru teren

Dominic Fritz nu a trecut în declarația de avere despre cei 149.000 de euro cu care soția i-a cumpărat terenul al cărui proprietar este. Manevra financiară este mascată prin acel fals „că terenul a fost dobândit prin contract de donație și prin vânzare-cumpărare”. Dacă ar fi existat un contract de donație, Dominic Fritz avea obligația să-l facă public.

În declarația de avere din 2023 s-a întâmplat la fel. Dominic Fritz a susținut aceleași lucruri despre modul de dobândire a terenului și a casei.

„Așa cum am mai spus, soția mea a achitat casa și terenul în integralitate, într-o singură tranzacție imobiliară. Fiind cetățean chinez, conform legii poate să dețină imobile dar nu și terenuri în România. Asta este motivul de ce actul de vânzare-cumpărare prevede și o clauză de donație care mă face pe mine proprietar pe teren, lucru reflectat și în formularea „hibridă” din declarația de avere. Sunt mândru și recunoscător să am o soție care stă pe propriile sale picioare, iar totul este la vedere”, a declarat Dominic Fritz pentru antena3.ro.