Unde poți câștiga cele mai bune salarii, în România. 10.000 de lei net pe lună e ceva banal

Unde poți câștiga cele mai bune salarii, în România. 10.000 de lei net pe lună e ceva banal Sursa foto: arhiva EVZ

Cele mai mari salarii din România le primesc angajaţii din sectorul IT, cel bancar şi cei din domeniul energetic. La polul opus se află angajaţii din sectorul HoReCa.

Salarii mai mari pentru români. Salariul mediu net la nivel național a ajuns la 4.530 de lei. Este mai mare decât acum un an cu 15%, arată datele Institutului Național de Statistică.

Deși au mai mulți bani, angajații o duc însă mai rău pentru că prețurile au crescut și mai mult, astfel că puterea de cumpărare a scăzut. Doar în unele domenii creșterile salariale au fost suficient de mari încât să acopere scumpirile.

Domeniile cu cele mai mari salarii

Singurul domeniu unde salariul mediu a trecut de pragul de 10.000 de lei este IT-ul. Și vorbim de salariul net, în mână, care a ajuns în august la peste 10.400 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salarii mari sunt și în domeniul energiei, peste 9.000 de lei. Pentru cei care lucrează în fabricarea produselor de cocserie, cele obținute din prelucrarea țițeiului sau extracția petrolului și a gazelor naturale.

Peste 8.600 de lei net câștigă în medie angajații din domeniul transportului aerian.

Au salarii destul de mari și cei care lucrează cu banii, în asigurări și intermedieri financiare, unde media este de peste 7.600 de lei.

Cine se află la polul opus

Sunt diferențe foarte mari între aceste domenii și HoReCa. Uunde angajații câștigă în medie doar 2.500 de lei. Însă dacă la hoteluri și restaurante mai sunt câștiguri din bacșiș, cei din fabricile de confecții sau mobilier rămân cu mai puțin de 3.000 de lei în mână.

Un pic mai mult, aproximativ 3.600 de lei, au angajații din industria alimentară ori salubritate.

Românii care vor primi mai mulți bani la salariul din octombrie, salarii

Sursa foto: Dreamstime.com

Românii, nemulţumiţi de salarii

Salariile au scăzut ușor doar în telecomunicații, în rest se înregistrează majorări, în unele domenii chiar mari. De pildă, transportul pe apă, unde creșterea față de anul trecut depășește 40%.

Dar și în sistemul bugetar au fost creșteri mari. De exemplu în învățământ, 31% , majorări obținute dupa protestele de anul acesta. Pe de altă parte. Chiar dacă salariile au crescut în mai toate domeniile, prețurile au crescut și mai mult.

Radu Ciobanu, profesor de economie la ASE: „Vorbim de o scădere reală a câștigului salarial net pe economie. Ccare e un indicator mediu al veniturilor populației. Asta înseamnă că ne permitem mai puține lucruri. Deci nu o ducem mai bine. Chiar putem spune pe undeva că o ducem mai rău”.

Iar economia dă semne de frânare. Sunt mai multe semnale în IT, de exemplu, un domeniu care până acum a înregistrat creșteri salariale mari de la un an la altul.

Oana Datki, specialist HR: „Această încetinire a creșterilor salariale de la un an la altul, o scădere a planurilor companiilor de a-și mări echipele. De a face angajări. Şi fluctuația voluntară de personal. Dacă anul trecut vedeam că 1 din 4 angajați din IT pleca, acum vedem că unul din 10 pleacă pentru o ofertă mai bună”.

În luna august, inflația anuală a coborât la 8,8%, potrivit INS. Totuși, produsele de bază, precum alimentele, au continuat să se scumpească cu peste 10%.