Doliu uriaș în România: A murit un titan! „Plecarea sa lasă un imens gol în cultura juridică”
- Sabina Popescu
- 22 decembrie 2021, 17:20
Vălul negru al morții a acoperit fața unui eminent jurist. Universitatea „Nicolae Titulescu” București a anunțat miercuri, 22 decembrie, stingerea din viață a fostului președinte al Curții Constituționale a României (CCR) Ioan Muraru, care a fost și Avocat al Poporului. „Plecarea sa lasă un imens gol în cultura juridică românească”, au transmis reprezentanții Universității „Nicolae Titulescu” din Capitală.
Prof. univ. dr. Ioan Muraru, în vârstă de 83 de ani, a murit. Anunțul a fost făcut de Universitatea „Nicolae Titulescu” București, unde juristul era șef al catedrei de drept constituțional.
Fostul Avocat al Poporului și președinte al CCR Ioan Muraru a murit
„În ziua de 22 decembrie 2021 prof.univ.dr. Ioan Muraru, șeful catedrei de drept constituțional, eminent jurist și un om de o frumusețe morală desăvârșită a plecat la cele veșnice, lăsând în urmă regrete și amintiri de neșters. Chipul său luminos va rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut, iar generozitatea sa, umanismul său vor servi ca model demn de urmat pentru multe generații de absolvenți ai facultăților de drept din România.
Ioan Muraru cobora din Bucovina istorică, având încrustate în conștiință dragostea pentru locurile natale, prețuirea valorilor neamului românesc și imensa capacitate de raportare la aceste valori. De fiecare dată când viața noastră era supusă presiunilor de toate felurile vorba sa înțeleaptă ne făcea să cugetăm înainte a lua o hotărâre - «ce te grăbești domnule, ce dau turcii?, stai jos, hai să ne mai convorbim!»”, au transmis reprezentanții Universității „Nicolae Titulescu” din Capitală.
Distincții prestigioase și activitate universitară remarcabilă
Profesorul Ioan Muraru a făcut parte din colectivul de specialiști care au elaborat tezele primei Constituții democratice de după anul 1990. A fost, de asemenea, numit judecător la CCR în anul 1992, pentru un mandat de 9 ani. În perioada 1995-1998, Ioan Muraru a fost președinte al aceleiași instituții.
A ocupat funcția de Avocat al Poporului în mai 2001 - mai 2011 și a fost membru titular al Academiei de Științe Juridice, președinte de secție.
Pentru activitatea sa științifică, juristul Ioan Muraru a obținut următoarele distincții:
- Titlul de conferențiar universitar evidențiat (19 iunie 1984);
- Diploma de merit pentru importanta contribuție la edificarea statului de drept din România, conferită de Uniunea juriștilor democrați din România și revista „Palatul de Justiție” (1992);
- Premiul „Mircea Manolescu” pe anul 1994;
- Diploma de onoare și medalia Justiției Române (1995);
- Medalla del Tribunal Constitucional Madrid (15 martie 1996);
- Orden al merito en la funcion judicial Republica Venezuela, Consejo de la judicatura, Caracas, 26 de Marzo de 1996;
- Premiul „Istrate Micescu”, acordat de Uniunea Juriștilor din România (anul 2000);
- Ordinul Național „Pentru merit în grad de Mare Cruce”, acordat prin decret al Președintelui României (2000).
„Activitatea sa universitară s-a remarcat prin onestitate, profunzime și perfectă stăpânire a argumentelor. (...) Plecarea sa lasă un imens gol în cultura juridică românească. Prietenii săi, colegii și studenții îi vor păstra vie imaginea sufletului său nobil. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a mai transmis colectivul Universității „Nicolae Titulescu”.