Evenimentul Zilei > Actualitate > Doliu în medicină! Personalitate URIAȘĂ a încetat din viață
Doliu în medicină! Personalitate URIAȘĂ a încetat din viață

Doliu în medicină! Personalitate URIAȘĂ a încetat din viață

Doliu în medicină! O personalitate marcantă a murit la vârsta de 91 de ani. În 1982 realiza primul transplant cardio-pulmonar, iar în 1986 primul transplant al unei inimi temporare.

Profesorul francez Christian Cabrol este însă cunoscut ca pionierul grefelor cardiace. Decesul lui Cabrol a fost anunțat de unul dintre foştii lui colaboratori, Iradj Gandjbakhch. 

Profesorul a realizat prima grefă cardiacă din Europa în aprilie 1969. Chirurgul francez a murit în spitalul parizian Pitie-Salpetriere, unde realizase acea premieră europeană. 

Prima grefă a fost aplicată unui pacient care avea atunci 66 de ani. Pacientul a supraviețuit doar 53 de ore. Acela a fost pentru profesorul Cabrol începutul de drum spre salvarea pacienţilor prin intermediul unui transplant cardiac.

Christian Cabrol a realizat și primul transplant pulmonar din Franța în 11982, iar în 1986 primul transplat al unei inimi temporare, denumită "Jarvik 7", concepută pentru a fi utilizată pe post de substitut cardiac, în aşteptarea unei grefe.

Cabrol a fost și deputat european, între 1994 și 1999 și adjunct al primarului din Paris, Jean Tiberi, între 1995 şi 2001