Doliu în România! A murit românul care a ajuns pe paginile ziarelor din toată lumea

Doliu în România! A murit românul care a ajuns pe paginile ziarelor din toată lumea

Eurodeputatul Rareș Bogdan este în doliu. Acesta a transmis un mesaj sfâșietor după ce a aflat de decesul lui Mihăilă Cofar, românul bătut în conflictul româno-maghiar din 1990.

Mihăilă Cofar, românul mutilat în conflictul româno-maghiar din 1990, a murit, vineri, la vârsta de 73 de ani.

După ce a aflat tragica veste, eruopdeputatul Rareș Bogdan a postat un mesaj sfâșietor pe rețele sociale.

„Drum bun printre stele, Mihăilă Cofar!

S-a stins Mihăilă Cofar, românul mutilat în bătaie în urmă cu 30 de ani, în timpul evenimentelor de la Târgu Mureș! Un român frumos și bun, uitat de autorități și de o țară care își uită prea repede adevărații eroi.

…Își iertase agresorul.

Drum bun printre stele, prieten drag! Inima ta bătea pentru România Mare!”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

Conflictul interetnic de la Târgu Mureș

Conflictul interetnic de la Târgu Mureș s-a concretizat în confruntările grave care au avut loc între 19 martie și 21 martie 1990 la Târgu Mureș, în urma cărora cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost brutalizați și răniți, iar conviețuirea interetnică în Târgu Mureș a fost alterată considerabil pentru o perioadă de timp. Aceasta este considerată ca fiind prima coliziune interetnică cu fatalități din estul post-comunist al Europei.

Uniunea Vatra Românească, înființată de mai puțin de șase săptămâni, a avut un rol important în degenerarea evenimentelor.

În 20 ianuarie 1990 este dat publicității următorul comunicat. „În 18 ianuarie reprezentanții birourilor executive județean și municipal al FSN, al Inspectoratului Școlar Județean, precum și conducerile Liceului «Alexandru Papiu Ilarian» și a Liceului „Bolyai Farkas” au dezbătut posibilitățile satisfacerii propunerilor unor elevi și părinți. S-a ajuns la următoarea hotărâre. Începând cu data de 1 septembrie 1990, Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” va funcționa cu limba de predare română, iar Liceul „Bolyai Farkas” cu limba de predare maghiară”.

În 21 ianuarie se semnalează primele proteste ale elevilor români de la liceul “Bolyai Farkas” și a părinților acestora împotriva separării stricte pe naționalități a celor două licee. Câteva zile mai târziu a urmat protestul cadrelor didactice, secția română de la același liceu. În același timp, elevii și profesorii maghiari solicitau ca această transformare să se facă imediat. În susținerea acestui deziderat, elevii maghiari au intrat în grevă, gestul lor fiind preluat de către studenții maghiari de la Institutul de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

La data de 10 februarie 1990 la Târgu Mureș aproape 100.000 de etnici maghiari au participat la un marș al tăcerii, ținând în mână o carte și o lumânare. Participanții cereau reînființarea Universității Bolyai din Cluj, reorganizarea rețelei de școli cu predare în limba maghiară, dreptul de a folosi liber limba maghiară, un minister al naționalităților etc.

În data de 15 martie 1990 în localitățile cu o populație semnificativă maghiară are loc sărbătoarea de comemorare a luptei de libertate, a 142-a aniversare a revoluției maghiare antihabsburgice de la 1848. La aceste manifestări și-au anunțat prezența și oficialități din partea statului maghiar, existând și solicitări din partea autorităților maghiare ca la manifestările comemorative să participe ambasadorul ungar la București.

Potrivit autorităților din România la aceste evenimente aniversare, în mai multe localități din Ardeal, printre care Satu Mare și Târgu Mureș, cetățeni din Ungaria și cetățeni de etnie maghiară

din România „au arborat, ostentativ, însemne și drapele ungare, au înlocuit inscripții în limba română și au instigat populația românească prin lozinci și cântece provocatoare”.

Ne puteți urmări și pe Google News