Milionarul Iadului. Mister descifrat: Patronul Hell Energy e cel care l-a mutilat pe viață pe Mihăilă Cofar, linșat în 1990 la Tg. Mureș

Milionarul Iadului. Mister descifrat: Patronul Hell Energy e cel care l-a mutilat pe viață pe Mihăilă Cofar, linșat în 1990 la Tg. Mureș

Evenimentele sângeroase din martie 1990, de la Târgu Mureș. Istoria nu ne lasă să o uităm. Erno Barabas, acuzat și condamnat pentru tentativă de omor, era apărat în instanță de fostul fugar Elod Kincses din CPUN Târgu Mureș, revenit în țară după ce UDMR-ul l-a asigurat că nu va fi acuzat și el în dosar, probabil sub imperiul trocurilor cu care ne-a obișnuit formațiunea maghiară în ultimii 30 de ani. Șapte cereri de extrădare au emis autoritățile românești către Ungaria și un mandat de arestare european dat prin Interpol.

În octombrie 2007,  Curtea Metropolitană de la Budapesta a respins definitiv și unilateral ordinul de extrădare internațională a lui Ernő Barabás. În noiembrie același an, Tribunalul Mureș admite contestația la executare formulată de aparatorul lui Erno Barabas, constată prescrisă executarea pedepsei de 10 ani închisoare și dispune anularea mandatele de executare și a celui european de arestare. Barabas e din nou liber să zburde prin România. Acum, în 2020, ar avea 71 de ani. Să fie bestia din 1990 bătrânelul care i-a strâns mâna lui Dorin Chioțea la Miskolc?

Începem să săpăm. Așa cum scrie și experimentatul jurnalist TVR, referiri pe internet aproape ioc. Găsim totuși, după o noapte de căutare în limba maghiară, câteva referiri sumare. În primul rând un articol din 2007 din Kronikaonline.ro, în care i se plânge de milă și unde se arată primul indiciu: Erno Barabas stă din 1990 în Miskolc.

Hell-Barabas, pe locul 26 în Top 50 milionari ai Ungariei

Ne puteți urmări și pe Google News

 Dacă Erno Barabas, cel urmărit timp de 15 ani de statul roman pentru tentativă de crimă este același cu Erno Barabas, milionarul din Miskolc, cum a reușit atâția ani să evite asocierea dintre el, firma Hell Energy și evenimentele de la Târgu-Mureş 1990? Nu chiar așa de simplu: cu bani, presiuni, agresivitate și conexiuni în sistem, după cum aveam să aflu de la un ziarist de investigații ungar, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Patronul firmei Hell este cunoscut drept milionarul fără chip. Nu o să găsiți absolut nici o fotografie a lui sau a membrilor familiei lui în presa din Ungaria. Oriunde apare ceva silește publicațiile să le elimine, inclusiv de pe net. Nu mai departe de luna ianuarie a acestui an, Barabas a obligat prestigioasa revistă Forbes să-i elimine chiar și numele din lista de Top 50 milionari ai Ungariei, unde figura pe locul 26 cu o avere estimată la 48,5 miliarde forinți, undeva peste 143 de milioane de euro. În urma unei decizi controversate a unei instanțe de judecată, revista Forbes a fost nevoită să retragă de la vânzare numărul din ianuarie și să-i elimine din versiunea online numele, în prezent fiind denumită numai compania – Hell Energy.

Decizia aberantă a determinat o reacție fermă din partea Institutului Internațional de Presă (IPI), care a considerat că „se crează un precedent periculos pentru media de afaceri din Ungaria”, printr-o „interpretare absurdă a regulilor GDPR”. Editorii Forbes au contestat acțiunea în instanță.

Contrabandă cu zahăr și ajutoare de milioane de euro de la stat pentru afacerile lui Erno Barabas

Media ungară conspectată a remarcat că Hell Energy se bucură de un tratament preferențial din partea statului, care i-a acordat un ajutor nerambursabil de 7 miliarde forinți, respectiv 21 milioane de euro, pentru Afacerea Hell, un altul de 2,3 milioane euro pentru fabrica de doze și un altul de 2,1 milioane de euro pentru Avalon Park, resortul unde a fost cazat Dorin Chioțea.

Hell se laudă că s-a extins acum în 50 de țări și că este lider de piață în Ungaria, România și Azebaidjan și are filiale în Rusia, Cipru și Brazilia. Potrivit Céginfo.hu, Hell Energy este administrat de frații Zsolt Barabás și Erno Jr., ca director general, dar deținută de părinții lor, Erno Sr. și Irén Barabas. Cei doi frați au fost implicați și în afacerea SeptemberFest „cel mai mare festival al berii din Ungaria”.

Familia este criticată de o parte din media locală pentru intenția de a construi un bloc turn de 22 de etaje în centrul orășelului. Într-un articol pe marginea acestei inițiative aflăm noi confirmări ale legăturilor cu România. „Maghiarii care s-au mutat din România predomină pozițiile cheie din Miskolc, iar elita Fidesz nu este ostilă familiei Barabás, având în vedere că primarul din Miskolc s-a mutat și el din România”, se scrie în articolul menționat. Este vorba de fostul primar, Ákos Kriza, din Oradea, absolvent al UMF Târgu Mureș, care a fost timp de nouă ani, până în 2019, primarul orașului Miskolc pe listele Fidesz și totodată un fan Jobbik.