Doliu în lumea bisericească. Fostul stareț al Mânăstirii Peștera Sf. Andrei a încetat din viață

Doliu în lumea bisericească. Fostul stareț al Mânăstirii Peștera Sf. Andrei a încetat din viață

Părintele Simeon Gana, fost stareţ al mănăstirii Peştera Sf. Andrei, din județul Constanța, a încetat din viață la vârsta de 76 de ani.

Părintele Simeon Gana a fost printre primii călugări trimişi la Dervent, în anul 1990, după redeschiderea acestei mănăstiri. Ulterior, el a devenit stareţul mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei.

Părintele Simeon Gana s-a născut la data de 29 aprilie 1945 în satul Coşava, comuna Curtea, judeţul Timiş. El a fost penultimul dintre cei opt copii – trei fete și cinci băieți – ai familiei Gana Ivante şi Ileana. Viitorul stareț a absolvit o școală profesională, la Reșița, după care s-a angajat la Combinatul Siderurgic. Aici a lucrat până în anii ’80, când a hotărât să intre în Mănăstirea „Cocoşu” din judeţul Tulcea. A fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah, primind numele de călugărie Sava, în cinstea Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit din Palestina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părintele Simeon Gana s-a stabilit la Dervent

În anul 1990, când s-a redeschis Mănăstirea „Dervent”, aici s-a stabilit un grup de monahi printre care şi părintele Sava, care a primit ascultarea de econom. După trei ani, în 1993, a fost numit stareţ la Mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. El a ridicat paraclisul din incinta mănăstirii şi a pus fundaţia Bisericii mari „Katholikonul”.

Ulterior, din motive de sănătate, la recomandarea medicilor, a plecat la Mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ. În anul 1995 a primit ascultarea de econom la Schitul „Sfânta Teodora de la Sihla” – Codrii Paşcanilor. Aici a stat până în anul 1996 când, împreună cu câţiva ucenici, s-a stabilit la Schitul „Almăj – Putna” din comuna Prigor, satul Putna, judeţul Caraş-Severin.

Vârsta și munca neobosită și-au pus amprenta asupra sănătății

Cu ajutorul credincioșilor, aici s-a construit un paraclis de vară, un corp de chilii, paraclisul de iarnă şi un sector agro-zootehnic.

În anul 1999, după ce schitul a fost ridicat la rang de mănăstire, a primit distincţia de singhel, iar în anul 2010, la sfinţirea picturii din biserică şi târnosirea ei, a fost hirotesit protosinghel.

„Îndelunga osteneală pentru ridicarea bisericilor din Dobrogea, Moldova şi Banat, şi-a pus amprenta asupra sănătăţii părintelui, care, pe măsură ce se finaliza şantierul de la Putna, a slăbit pe zi ce a trecut. Ultimii trei ani au fost o «Golgotă» pentru Sfinţia Sa, dar cu multă răbdare şi dragoste a urcat-o. A avut mulţi fii duhovniceşti din toate regiunile ţării, pe unde a trecut, a lucrat şi a povăţuit duhovniceşte”, se mai arată într-un comunicat al Episcopia Caransebeşului.