Evenimentul Zilei > International > Doliu în lumea afacerilor! A murit „părintele codului de bare”
Doliu în lumea afacerilor! A murit „părintele codului de bare”

Doliu în lumea afacerilor! A murit „părintele codului de bare”

George Laurer, inventatorul codului de bare, a murit la vârsta de 94 de ani în Carolina de Nord, relatează AFP. El a fost înmormântat luni în oraşul său natal, Wendell, potrivit necrologului publicat de pompele funebre locale.

Angajat ca inginer la IBM în 1951, George Laurer a avut ideea să înlocuiască cercurile şi grupurile de puncte originale ale sistemului de identificare numeric, inspirat de codul Morse, cu bare, mai uşor de tipărit. În prezent, nu există produs care să nu aibă cod de bare.

Scanarea oricărui cod de bare permite identificarea instantanee a unui produs şi a preţului acestuia. Un prim efect este o economie semnificativă de timp la efectuarea plăţilor în magazine. Primul obiect din lume care a fost scanat cu ajutorul codului de bare, pe 26 iunie 1974 în Ohio, a fost un pachet de gumă de mestecat cu aromă de fructe, în prezent expus la Muzeul Naţional de Istorie Americană din Washington.

Practic, așa cum a spus Laurer într-un interviu de acum nouă ani, ”codul de bare a schimbat faţa comerţului mondial”.  Brevetat de conaționalii săi, Norman Joseph Woodland şi Bernard Silver în 1952, codul de bare a fost perfecţionat şi a devenit comercial abia din 1971 sub îndrumarea lui George Laurer.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: University of Maryland