Doliu. Cetățeanul de onoare al Timișoarei s-a stins din viață. Orașul a pierdut „una din vocile ei cele mai lucide”

Doliu. Cetățeanul de onoare al Timișoarei s-a stins din viață. Orașul a pierdut „una din vocile ei cele mai lucide”Sursă: Itija77 | Dreamstime.com

Timișoara a pierdut un om foarte important. La două zile după ce a devenit cetățean de onoare al orașului, un celebru scriitor a murit. Apropiații au mărturisit că acesta a făcut mândră România.

Scriitorul Daniel Vighi devenise cetățean de onoare al Timișoarei acum două zișe, dar s-a stins din viață la 66 de ani. Soția lui, Lia, va avea grijă de premiul primit de maestru. Acesta a fost mândria orașului și a avut o carieră impresionantă.

„Timișoara pierde azi una din vocile ei cele mai lucide și mai oneste. Dumnezeu să te odihnească în pace, Daniel Vighi!”, a anunțat Vasile Popovici, unul dintre prietenii săi apropiați.

O altă persoană care l-a cunoscut pe maestru a povestit că a fost un profesor atipic și o inspirație în lumea academică. Și primarul Dominic Fritz a avut doar cuvinte de laudă la adresa scriitorului.

Cetățeanul de onoare al Timișoarei a murit

„Revoluționar fără diplomă și privilegii, ca destui alți membri fondatori ai Societății Timișoara, opțiune deliberată rezultând din convingerea morală că protestele din decembrie ‘89 trebuie să rămână o chestiune de conștiință ce nu se cuvine a fi transformată într-o sursă de avantaje materiale, protestatar aflat în primele rânduri și încă din primele momente ale revoluției, din seara de 16 decembrie, Daniel Vighi a înțeles să militeze timp de câteva decenii pentru valorile democratice, liberale în sens larg și europene, precum și pentru o educație civică în spiritul Timișoarei și al Revoluției sale anticomuniste.

A fondat Societatea Timișoara în ianuarie 1990, s-a aflat mereu în conducerea ei și a fost cel care a inspirat, între altele, punctul 4 al Proclamației, document colectiv inițiat de către unul din camarazii societății și conceput în forma lui definitivă după lungi dezbateri interne, modificări și dezvoltări în cadrul Societății Timișoara, al Consiliului Local Timișoara și al Consiliului Județean Timiș (…) A fondat Alianța Civică, Partidul Alianței Civice și Ariergarda, aceasta din urmă fiind o organizaţie ce promovează de peste 15 ani literatura, arta plastică, muzica și patrimoniul cultural timișorene și regionale (…)

Daniel Vighi n-a fost și nu este un profesor tipic. Mai întâi profesor de școală generală în cartierul Fratelia, din 1980 până la căderea comunismului, apoi profesor universitar, când porțile UVT s-au deschis după 1990 pentru cei care, timp de un deceniu, un deceniu și jumătate, au fost desconsiderați de regim. Rareori titlul acesta prestigios a fost mai temeinic meritat ca acum” – așa a sunat mesajul de Laudatio, citit de jurnalista Melania Cincea, potrivit Tion.

Daniel Vighi a fost și unul din editorialiștii EVZ

Colegii de breaslă, prietenii și întreaga comunitate a orașului de pe Bega, viitoare Capitală Europeană a Culturii în 2023, deplâng plecarea premature a celebrului scriitor. „Pentru noi, Daniel Vighi a fost profesor, mentor, sprijin și prieten. Lui îi datorăm, în primul rând, alegerea noastră de a lucra în domeniul cultural și în special cel al cărții. Astăzi l-am pierdut și ne doare. Îi vom păstra amintirea vie și nu o să uităm niciodată ce ne-a învățat.

Printre multe altele, că în cultură și, mai ales în literatură, nu există sâmbete, duminici, sărbători sau pensie. Să îl păstrăm în sufletele noastre așa cum era, sincer, vesel, haios, plin de viață, hotărât și mereu prezent în viața culturală și civică a orașului. Mulțumim, domnule profesor, mulțumim pentru tot!”, au notat, pe pagina de Facebook a celei mai dinamice librării independente din România, La două bufnițe, Raluca Selejan și Oana Doboși.

Nu în ultimul rând, amintim că Daniel Vighi a fost și unul din editorialiștii EVZ. (Georgeta Petrovici)