Evenimentul Zilei > Actualitate > Doliu. Lumea muzicii nu va mai fi niciodată la fel. S-a stins din viață o legendă
Doliu. Lumea muzicii nu va mai fi niciodată la fel. S-a stins din viață o legendă

Doliu. Lumea muzicii nu va mai fi niciodată la fel. S-a stins din viață o legendă

A murit bateristul Hal Blaine, membru al Wrecking Crew, cel mai important grup de muzicieni de studio din SUA. Decesul acestuia a fost a fost anunțat de familia sa pe Facebook. Muzicianul a devenit celebru pentru colaborările cu artiști renumiți din secolul a XX-lea, precum Frank Sinatra, Elvis Presley, The Beach Boys, Simon & Garfunkel şi Neil Diamond.

Potrivit revistei Rolling Stone, familia legendarului toboşar de studio Hal Blaine, al cărui nume real a fost Harold Simon Belsky, a confirmat moartea acestuia prin intermediul unui mesaj publicat luni pe Facebook. Bateristul Hal Blaine a murit la vărsta de 90 de ani, informează agerpres.ro 

Muzicianul Hal Blaine a participat la înregistrarea a zeci de piese celebre din anii 1960 şi 1970 alături de grupul de elită. Blaine a participat la peste 35.000 de sesiuni de înregistrare, inclusiv pentru 6.000 de single-uri.

„Tobele lui Blaine se regăsesc în Hot 100, de regulă, aproape de top”, scria Dennis Diken într-un număr din 2017 al revistei Modern Drummer.

Clăparul Don Randi, coleg al lui Blaine în Wrecking Crew, a declarat pentru Variety că „el a fost un trend setter în ceea ce priveşte tobele din rock ‘n’ roll”.

Hal Blaine a lucrat pentru majoritatea producţiilor „Wall of Sound” ale lui Phil Spector, între care „Be My Baby” (Ronettes). El a participat la înregistrările pentru multe dintre albumele Beach Boys, inclusiv „Pet Sounds” (1966), şi pentru single-ul „Good Vibrations” (1966).

Blaine poate fi ascultat în piese precum „He’s a Rebel” (Crystals), „Mr. Tambourine Man” (Byrds), „Strangers in the Night” (Frank Sinatra), „Mrs. Robinson” şi „Bridge Over Troubled Water” (Simon & Garfunkel), „Aquarius/ Let the Sunshine in” (5th Dimension), „Close to You” (The Carpenters) şi „The Way We Were” (Barbra Straisand).

Unul dintre cei mai adaptabili percuţionişti de studio, el a colaborat şi cu Elvis Presley (pentru albume şi muzică de film), Sam Cooke, Dean Martin, Nancy Sinatra, The Monkees, The Mamas & The Papas, Cher, John Denver şi Steely Dan, între alţii.

Inclus în Rock and Roll Hall of Fame în anul 2000, Hal Blaine poate fi auzit şi pe alte piese celebre, precum "He's a Rebel" (The Crystals), "The Way We Were" (Barbra Streisand) şi "Strangers in the Night" (Frank Sinatra).

Toboșarul american, prezent pe fiecare album premiat cu Grammy la categoria "Înregistrarea anului" între 1966 şi 1971, a fost recompensat şi cu un premiu Grammy pentru întreaga carieră în 2018.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: