Doi roboţi români cerşesc pe străzile din capitala Austriei
- Măd ălina Piloff
- 27 martie 2012, 10:10
Artistul român Daniel Knorr uimeşte Viena cu o instalaţie specială: roboţi interactivi care le cer trecătorilor bani. Unul dintre ei este la Muzeul Tehnic din oraş, iar celălalt îşi câştigă "pâinea" pe stradă.
"At Your Service – Art and Labour" este o expoziţie atipică, dar artistul român care participă la ea, Daniel Knorr, pare să fi convins organizatorii că roboţii lui trebuie să fie văzuţi de vienezi, mai ales în contextul în care tema este descrisă perfect de "roboţii cerşetori".
Una dintre cerinţele curatorilor a fost ca artiştii să ilustreze prin opere automatizarea procesului de muncă.
Printre temele propuse au mai fost şi modul în care munca îţi creşte stima de sine, munca văzută ca o plăcere sau o povară şi cum influenţează societatea viitorul vieţii noastre profesionale. Vorbe dulci pentru mărunţiş Cei doi roboţi aparţin unei generaţii superioare celui expus de Knorr în Berna, iar modul lor de operare este simplu: în momentul în care o persoană se apropie de o astfel de maşinărie, ea îi face un compliment.
Apoi, pentru că niciun compliment nu este gratuit, robotul cere nişte mărunţiş. Şi cum roboţii români sunt manieraţi, ei şi mulţumesc atunci când sunt plătiţi pentru "munca" lor. Una dintre creaţii este expusă la Muzeul Tehnic din Viena, în timp ce cealaltă poate fi găsită pe Mariahilfer Straße, cel mai aglomerat bulevard al Vienei.
Având la baza instalaţei sale legea formulată de autorul SF Isaac Asimov, conform căreia "un robot trebuie să îşi protejeze propria existenţă", Daniel Knorr foloseşte banii câştigaţi de roboţi din cerşit pentru reparaţii sau pentru producerea de noi maşinării.
Cerşetorii mecanici pot fi văzuţi pe stradă până la sfârşitul expoziţiei, pe 3 martie 2013. 1999 este anul în care Daniel Knorr a prezentat primul său "robot cerşetor", în Berna
CARIERĂ
Un artist neconvenţional
Daniel Knorr s-a născut în România, dar a emigrat în Germania la 14 ani. De atunci, operele sale atipice au ajuns în cele mai importante oraşe din lume. Absolvent al Academiei de Arte Plastice din München, a inaugurat prima expoziţie în 1994. Artistul a participat la multe astfel de evenimente importante şi a reuşit să stârnească un val de indignare la Bienala de la Veneţia, unde a prezentat un pavilion gol. “The Guardian" a descris “opera" ca pe o “non-lucrare, un soi de metaforă pentru lipsa de putere a artei şi a statului-naţiune în noua ordine a lumii şi în noua Europă".
Tot el a prezentat “Awake, Asleep", un led care poate fi aprins cu un cod trimis prin SMS. Daniel a aprins şi a stins timp de 20 de zile luminiţele de pe Palatul Ştiinţei şi Tehnicii din Varşovia.